Féltékenység (2.)

2014.08.17 14:27    |    Dávid Attila  

A színpadon egy átlagos (vagy egy kicsit szegényebb) szobabelső. A szobában egy középkorú házaspár. Mindketten – egymáséhoz hasonló stílusú, színű – egyszerű, átlagos ruhában.

Férj: – Szerintem te megcsalsz engem. Vagy legalábbis egyszer – régen – megcsaltál…

Feleség: – Butaságokat beszélsz. Honnan veszed?

Férj: – Nézd csak meg az ikreket! Fiúk, gyertek csak be!

Kívülről bejön a színpadra négy gyerek/fiatalember. A többségük a férj/feleség ruhájához hasonló – színű, formájú – egyszerű/átlagos ruhában, egymásra és a szüleikre is hasonlítva testalkatban, hajszínben, frizurában (pld. a többségük sovány és szőke vagy világosbarna hajú, pont, mint a szülők, illetve félrefésült hajú, mint az apuka). A gyerekek/fiatalemberek közül viszont egyetlenegy teljesen (mindenben) elüt a többiektől és a szülőktől. Ő sokkal magasabb, kövérebb, „nagyobb darab”. Más a ruhája (pld. rockeres bőrdzsekiben van, míg a többiek átlagos ruhában), más a frizurája (pld. hosszú hajú), más a haja színe (mondjuk, fekete, míg a többieké egységesen világosabb), más a viselkedése (például: ő lazán besétál, és a szék karfájára támaszkodik, míg a többi gyerek/fiatalember szinte katonásan menetelve jött be a színre, és vigyázzállásban hallgatják a szüleik beszélgetését).

Férj (a többiektől mindenben eltérő gyerekre/fiatalemberre mutat): – Nézd meg Jocót! Nem is hasonlít rám – de a többi testvérére se! Lehet, hogy nem is az én fiam!

Feleség: – Nem csaltalak meg – de Jocó már nekem is feltűnt. Amikor a szülőszobán voltam, láttam a folyosón azt a régi ismerős hajléktalan házaspárt. Lehet, hogy ő csempészték a fiaink közé Jocót…

Férj: – Te csak ne keverd bele a dologba szegény, becsületes Kakukkékat! Különben sem hiszek neked! Megcsaltál és kész! Köztünk mindennek vége – még ma elköltözöm tőled!

Vége


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás