Házi praktikák

Folttisztítás házilag

2014.09.15 15:14   

Bár sokszor nem tűnik túl egyszerű feladatnak a folteltávolítás, azok, akik ismerik nagyanyáink praktikáit, nem véletlenül hisznek abban, hogy csak tudni kell, mely szennyeződésnek melyik jól bevált szer az ellensége.

Tej

Sokan nem is hinnék, milyen hatékony lehet a folttisztítás terén az egyszerű tej, holott többféle szennyeződést is sikerrel kezelhetünk segítségével, többek között kiveszi a kakaófoltot, a kávéfoltot, valamint gyümölcsfoltok esetén is számíthatunk rá. Kávé- és kakaófolt esetében áztassuk hideg tejbe az anyagot, majd mossuk ki a szokásos módon.

Gyümölcsfolt esetében is tegyünk ugyanígy, azonban lehetőleg még akkor, amikor friss a szennyeződés. A megsárgult, dohos, penészes textíliák esetében is segít a tejes áztatás, azonban ilyenkor aludttejet használjunk.

Citromlé

A gyümölcsfoltok ellen az is hatékony, ha benedvesítjük őket egy kevés citrommal, sőt, ez a módszer még akkor is segíthet, ha vörös vagy lilás színű gyümölcs okozta a szennyeződést. A citromleves bedörzsölés által könnyebben tüntethetjük el az izzadságfoltot, emellett rozsdafoltok ellen is bevethetjük hatását, csakúgy, mint a borfoltok esetében, persze csak a sóval való felitatás után. Ügyelj azonban arra, hogy a különféle házi praktikákat ne alkalmazzuk kényes anyagokon, amelyekben kárt tehetnek.

Alkohol

Érdemes tartani otthon egy kevés gyógyszertári alkoholt, a házimunka számos más területe mellett ugyanis a foltok eltüntetésében is segít. A régi, beszáradt foltok esetében is hatékony, emellett a fűfoltot is eltávolíthatjuk vele, elég, ha a szennyezett területet enyhén bedörzsöljük, majd szappanos vízzel átmossuk. Ezután mossuk ki a szokásos módon a ruhadarabot.

Terpentin

Az olajos és zsíros szennyeződések, többek között az olajfestékek okozta foltok a legmakacsabbak közé tartoznak, mint ahogy nehéz kivenni a textíliákból a golyóstoll vagy épp a filctoll okozta foltokat is. Szerencsére mindegyik esetben segítséget nyújthat egy kevés terpentin, mely az olajfestékek hígítószereként is ismert, így akár művészellátó szaküzletekben is be lehet szerezni.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás