Házi praktikák

Folttisztítás házilag

2014.09.15 15:14   

Bár sokszor nem tűnik túl egyszerű feladatnak a folteltávolítás, azok, akik ismerik nagyanyáink praktikáit, nem véletlenül hisznek abban, hogy csak tudni kell, mely szennyeződésnek melyik jól bevált szer az ellensége.

Tej

Sokan nem is hinnék, milyen hatékony lehet a folttisztítás terén az egyszerű tej, holott többféle szennyeződést is sikerrel kezelhetünk segítségével, többek között kiveszi a kakaófoltot, a kávéfoltot, valamint gyümölcsfoltok esetén is számíthatunk rá. Kávé- és kakaófolt esetében áztassuk hideg tejbe az anyagot, majd mossuk ki a szokásos módon.

Gyümölcsfolt esetében is tegyünk ugyanígy, azonban lehetőleg még akkor, amikor friss a szennyeződés. A megsárgult, dohos, penészes textíliák esetében is segít a tejes áztatás, azonban ilyenkor aludttejet használjunk.

Citromlé

A gyümölcsfoltok ellen az is hatékony, ha benedvesítjük őket egy kevés citrommal, sőt, ez a módszer még akkor is segíthet, ha vörös vagy lilás színű gyümölcs okozta a szennyeződést. A citromleves bedörzsölés által könnyebben tüntethetjük el az izzadságfoltot, emellett rozsdafoltok ellen is bevethetjük hatását, csakúgy, mint a borfoltok esetében, persze csak a sóval való felitatás után. Ügyelj azonban arra, hogy a különféle házi praktikákat ne alkalmazzuk kényes anyagokon, amelyekben kárt tehetnek.

Alkohol

Érdemes tartani otthon egy kevés gyógyszertári alkoholt, a házimunka számos más területe mellett ugyanis a foltok eltüntetésében is segít. A régi, beszáradt foltok esetében is hatékony, emellett a fűfoltot is eltávolíthatjuk vele, elég, ha a szennyezett területet enyhén bedörzsöljük, majd szappanos vízzel átmossuk. Ezután mossuk ki a szokásos módon a ruhadarabot.

Terpentin

Az olajos és zsíros szennyeződések, többek között az olajfestékek okozta foltok a legmakacsabbak közé tartoznak, mint ahogy nehéz kivenni a textíliákból a golyóstoll vagy épp a filctoll okozta foltokat is. Szerencsére mindegyik esetben segítséget nyújthat egy kevés terpentin, mely az olajfestékek hígítószereként is ismert, így akár művészellátó szaküzletekben is be lehet szerezni.


Publicisztika

A Rakétaezredre emlékeztek

A Magyar Honvédség 15. Kalocsai Légvédelmi Rakétaezrede, pontosabban a jogelődje, a Légvédelmi...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás