Augusztus 20.

2015.08.28 10:18    |    -sch-  

Gyerekkoromban mindig ez a nemzeti ünnep volt a kedvencem a többi közül. Nyári szünet van, így sosem kellett az iskolában előadással, énekkarral készülni, hogy aztán, ha szombatra esik, még a hétvégémet is elvegyék, amint úttörőegyenruhában a művelődési ház színpadán István intelmeit vagy egy aktuálisnak vélt, félreértelmezett Váci Mihály verset szavaljak. Ráadásul a sípot mindig eljátszottam valahová, és azért magatartásból egyes járt, ha nem lógott a piros zsinór végén a zsebbe semmi.

A szüleimnek más szempontjaik voltak. Ha ilyen szárazság volt, mint a közelmúltban is, akkor már fel lehetett szedni a krumplit egy hosszú hétvégén a háztájiban. Este megnéztük a fekete-fehér tévében a repülőshow-t, meg a tűzijátékot, s ilyenkor mindig leadták egyik kedvenc magyar filmemet, a „Veri az ördög a feleségét” címűt, ami jobban megragadott, mint a rockopera, mert nem az izzadság érződött rajta, hanem a műbőrkalap- és rántotthús-szag. Nagyon nem magyarkodtuk szét magunkat a nyolcvanas években az Alkotmány ünnepén, miközben természetes volt, hogy azok vagyunk, még ha a tűzijáték végén a kamera mindig a Parlament csúcsán csúfolkodó vörös csillagra közelített is.

Aztán szerencsére fordult a kocka és Szent István ünnepévé lett ez a nap, már a tévét is színesre cseréltük, s a tisztavatás és az ejtőernyősök mellett a Szent Jobb körmenet és a szentmise színes kavalkádja helyettesítette az áhítatot. Igazi hálaadó ünnep lett végre, görcs nélkül éltünk és ennek örültünk. Lesz még lágy kenyér.

Felnőttként, amikor egy ideig Budapesten éltem, mindössze kétszer igyekeztem a többi magyarral a Duna-parton együtt ünnepelni. Érdekes módon mindkét tűzijáték emlékezetesre sikeredett. Az első arról lett híres, hogy vörös csillagokat és hamburgereket lőttek az égbe az Ezüsthajóról, a másodikba pedig néhány ember belehalt, mint végül kiderült, egy felelőtlen meteorológus miatt. Felemelő és ünnepi volt a metróban tömörülő, egymást esernyővel csépelő bepánikolt honfitársaim látványa.

Egyszóval nem panaszkodhattam, a politika mindig megpróbálta megtölteni ezt a napot valamivel, én meg alkalmazkodtam egy darabig. Ma már nem Szent I. stván a tabu, hanem az Alkotmány, s visszatért a kenyér-motívum is. Van már tán öt éve is, hogy hagyomány, nemzetiszín szekereken Nagy-Magyarország mezeiről búzát hordanak össze, s egy Nemzeti Magömlés után megsütik a Nemzet Kenyerét, amit böjtölő gyerekeknek osztanak szét. Kolbász és Nemzeti Térfogatnövelő nélkül.

Hajlamos vagyok (természetesen jóval alacsonyabb színvonalon) holmi adyendrés önostorozásra, értedharagszomra, szívesebben is ünnepelem én magyarságom a magam módján, nem érdekel sem a cirkusz, sem a kenyér, de aztán egyszer csak családom lett, s egy pöttöm kislánynak azért meg kell mutatni ezt-azt. És nem feltétlenül a fajszi búcsúba vittem a körhintára, még ha épp erre a napra esik is. Például végigjártuk ungot-berket, hol vár állott, bús düledékein megállénk. Megtanítottam neki egészen kicsi korában a Himnuszt, meséltem is róla ezt-azt. Hogy vakok közt ez a félszemű lett a király, hogy „Bújt az üldözött s felé / Kard nyúl barlangjában, / Szerte nézett, s nem lelé / Honját a hazában...”

Így esett persze, hogy végül ő tanított nekem valamit, amit régen én is tudtam, csak elfelejtettem. Örülve a munkaszüneti napnak, az ágyban fekve néztük a tévében a Kossuth-téri zászlófelvonást, a lányunk a szőnyegen babázott. Meghallotta a Himnuszt, ránk nézett, ahogy csak feküdtünk egyre tovább, majd hátát az ágy támlájának vetve lassan, nagyon lassan, szemlesütve, szégyellősen kiegyenesedett, s mind a hatvan centijével fölénk magasodott.

„Isten, áldd meg a magyart, / Jó kedvvel, bőséggel.” Csakazértis!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás