A legkisebbek védelmében

Gyermekülés használata közérthetően

2018.11.22 17:32    |    Lancelot  

Egyre gyakrabban és alaposabban ellenőrzi a rendőrség a gépjárművekben lévő gyermekbiztonsági rendszerek használatát. Bár a szabályok nem túl bonyolultak, sokan nem ismerik vagy nem alkalmazzák megfelelően őket.

Országosan nagy port ver fel és hatalmas felháborodást váltott ki az a 2018. júniusában történt baleset,  amelyben egy BMW gépkocsi nagy sebességgel haladt Akasztón a Csengődi utcában, majd lesodródott az útról és az árokba hajtott. A baleset során egy 3 éves kisgyermek kirepült az autóból, a mentők hosszú ideig stabilizálták az állapotát, mire el tudtak vele indulni a kecskeméti kórházba, ahol azonban később belehalt a súlyos, életveszélyes sérüléseibe. A rendőrség tájékoztatása szerint sem a jármű vezetője, sem utasai nem használtak biztonsági övet. Úgy tudják, hogy a biztonsági gyermeküléseket a rendőrök a csomagtartóban találták meg.

 

Mellyek a gyermekbiztonsági rendszerek helyes használatának szabályai ?

 

A gyermekek szállítására vonatkozó szabályokat a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) szabályozza

 gyermekbizt02

A gépkocsiban vagy a mopedautóban 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. […]

Ez azt is jelenti, hogy 150 cm testmagasság alatt akár a gépkocsi első, akár a hátsó ülésén utazik a személy (gyermek, törpe testalkatú felnőtt, hobbit, félszerzet), e rendszer használata kötelező. Véletlenül sem keverendő össze az ülésmagasítóval, ami nem minősül gyermekbiztonsági rendszernek.

 

 

De mit is jelent a "gyermekbiztonsági rendszer"?

Gyermekbiztonsági rendszerek két típusuk ismert: a nem integrált és az integrált.

 

- A nem integráltak csoportjába tartoznak azok a gyermekülések, amelyek övvel rögzíthetők és a gépkocsiban gyárilag nem kerültek beszerelésre. A nem integrált gyermekbiztonsági rendszer önmagában egy részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva teljes gyermekbiztonsági rendszert képez:

gyermekbizt07 


- Az integráltak csoportjába tartozóak hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek.

gyermekbizt06 

 

 A jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. (Bekapcsolt légzsáknál - csak menetiránnyal szemben szállítható)

Ennek oka az, hogy a légzsák működésbe lépése esetén nem megvédené, hanem sérülést okozna a babának. Menetirány szerinti beszerelés esetén a légzsák betölti védelmi funkcióját, de csak abban az esetben, ha a gyermekbiztonsági rendszer megfelelően rögzítve van.

 

gyermekbizt03     gyermekbizt04

 

A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. […]

 

Ezzel a szabállyal kapcsoltban meg kell jegyezni, hogy bekapcsolt légzsák esetében a jármű első ülésén, menetiránnyal szemben is szállítható biztonsági gyermekülésen a gyermek, azonban ez módot egyes  szakemberek azért nem javasolják, mert egy esetleges ütközésnél a gyermek fejletlen nyakizmai nem tudják megtartani a fejét, ami nyakcsigolya sérülés bekövetkezésének kockázatát hordozza.

 

Tehát  amíg lehet, érdemes menetiránynak háttal utaztatni a gyermeket, azonban Magyarországon ez nem előírás!

 

A 3 évesnél fiatalabb gyermek, mózeskosárban, ölben, karban még rövid útvonalon, kis sebességgel, forgalom nélküli útszakaszon (hogy ne lássa rendőr) sem szállítható, kizárólag gyermekbiztonsági rendszerbe becsatolva utazhat.

 

Amennyiben a gyermek feje kilóg az ülésből, mindenképp nagyobbra kell cserélni, függetlenül attól, hogy a testsúlyának még jó lenne-e.

 

A menetirányban használandó ülést kizárólag menetirányban lehet használni, csak az erre tervezett ülést szabad menetiránynak háttal berakni!

 

Forrás: totalcar.hu
 
A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni, ha a gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel (testméretéhez igazodóan) biztonságosan rögzíthető.
 
gyermekbizt05
 
Fotók forrása: Pető Attila: Bírságmegelőzési Kézikönyv, 2017, Jogsiszoft Kft.
2018.11.22.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás