Hallótávolságra (2.)

2017.08.09 12:42    |    brrr  

Nem túl sok helyen üldögél az ember: buszon, orvosnál, fodrásznál, esetleg bankban. Jó esetben kora reggel, tóparton. Bambul, várakozik, és közben akarva akaratlan meghall dolgokat. Mint például:

– A nyavalya vinné el ezt a damilt! Vagy inkább a fogaimat, hogy már ezt sem tudom elrágni?

– Ne bántsd a fogaidat, öregem, mert úgy jársz, mint én!

– Miért, hogy jártál?

– Még az ősszel történt, tán október volt, hogy igen korán kijöttem horgászni, még didergős volt az idő erősen. Ültem a mólón, már bedobáltam a botokat, mikor váratlanul rám jött a köhögés-tüsszentés egyszerre, és azt vettem észre, hogy a fogsorom beesett a vízbe. Nem mondom, hogy maradt szent említetlenül, mert nem maradt. Kidühöngtem magam, végiggondoltam a tortúrát, míg elkészült, meg az árát, és levetkőztem, beleereszkedtem a vízbe, hogy megkeressem. Azt hittem, a lélek belém fagy, háromszor fel kellett jönnöm levegőt venni, míg hálistennek megtaláltam. Felöltöztem, visszaültem a helyemre és vacogtam, hogy kimelegedjek.

– Hú, öregem, ez durva lehetett.

– Minden jó, ha a vége jó, nem? Úgy egy-két óra hallom ám, hogy a túlparton felébredtek a bojlisok. Az egyik már a botok mellett üldögélt, mire a társa előmászott. Lehuppant mellé, amaz meg a „jóreggelt” helyett rámordult, hogy de büdös vagy, vazze. Húzzál be a vízbe, fürödj meg, mert szavamra elülök a közeledből. Mire amaz: észnél vagy, fürödni, most, ebben a hidegben? Inkább leszek büdös, mint megfagyjak. Ne nyavalyogj, mondta a másik, a túlparton az az ürge már egy órája megfürdött, háromszor is lemerült, nem lehet olyan hideg a víz!

– És megfürdött?

– Meg hát. Ordított is, a marha városi, nem tudta, hogy a víz jól viszi a hangot. Aszongya: hogy hulljon ki a foga az ilyen ökörnek, aki ebben háromszor is lemerült!

– Hát, végül is ez történt, nem? Csak fordított időrendben…Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás