Hallótávolságra

2018.04.11 14:34    |    brrr  

Nem túl sok helyen üldögél az ember: buszon, orvosnál, fodrásznál, bankban. Esetleg egy park napsütötte padján. Bambul, várakozik, és közben akarva-akaratlanul meghall dolgokat. Mint például:

– Szegény John, nem bíznak benne, és ez nagyon bántja. Nem esett vissza, de állandóan gyanakodva lesi a főorvosnő. Igaz, újabban neki is megvan a maga baja, mert mióta kiderült, hogy meleg, teljesen rászállt a főnöke. Az a pasas egy rémálom. Marknak megszületett a kislánya, de ugye a betegsége miatt állandóan szoronganak, ha nem is beszélnek róla. Amúgy a kórház a szokásos, rengeteg baleset, hajmeresztő műtétek, nem is értem, hogy bírom nézni.

– Én is sokszor gondolkodtam már rajta, miért figyelem őket olyan kitartóan, hiszen csupa olyan dolog történik benne, amit az ember nagy ívben kerül, ha teheti.

– Persze, azért el kell ismerni, az élet produkál cifra helyzeteket. Ott van az a Peter doktor, hát annál mogorvább fickót elképzelni is nehéz, mégis, azért rajta lehet kapni, hogy szünet nélkül aggódik, meg fűti a vágy, hogy a legjobb legyen. Talán azért, mert fekete, érzi úgy, hogy még jobban kell bizonyítania!

Két idősebb hölgy beszélget hallótávolságra, a harmadik eddig látszólag behunyt szemmel élvezte az őszi napsütést. De mikor a beszélgetés eddig ért, kinyitja a szemét, és a másik két nőhöz fordul:

– Bocsánat, hogy közbeszólok, de melyik kórházról beszélnek? Azért kérdezem, hogy még véletlenül se kerülhessek oda. Feketék, melegek, megáll az ész, hát hová lettek a magyar orvosok?

A két másik asszony összenéz, szájuk meg-megrándul, egymástól várják, hogy válaszoljon a közbeszólónak. Végül egyikük erőt vesz magán:

– Ne aggódjon, biztosan nem fog oda betévedni. Mi ugyanis a „Vészhelyzet” című régi filmsorozatról beszélünk, amit mostanában újra vetítenek, és a barátnőm lemaradt a legutóbbi adásról.

A harmadik nő paprikapirosan felpattan a padról, és elsiet. Arcszínét aligha a napsütés okozta…

Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás