Harmadik félidő

2008.11.27 11:55    |    Csapai Lajos  

Bár a cím eredeti értelmezése szerint a két félidős csapatjátékokat követő dínomdánomra utal, esetünkben szó sincs erről: immár harmadszor kerül a kedves olvasó szeme elé az elmúlt két év értékelése, leszámítva a hasonló című glosszát lapunkban.

Először az ellenzéki tömörülés hívott össze sajtótájékoztatót ezzel a címmel, majd az önkormányzati tájékoztató alcímében szerepelt, igaz, idézőjelben, ami finom utalás volt az előzményre, most az ÖKE és a FIDESZ közös röplapja ad áttekintést ezen a címen az ellenzéki képviselőcsoport kétéves munkájáról. Igaz, így tél elején már túl vagyunk a félidőn, de annyira tetszhetett a cím, hogy nem volt szívük változtatni rajta.

Mindenkinek szíve joga, hogy mit és miből ad ki: az önkormányzat hivatali kötelezettsége okán adja ki tájékoztatóit, az ellenzék pedig nyilván a szövetséget alkotó szervezetek tagdíjaiból finanszírozta legutóbbi fényképekkel illusztrált tájékoztatóját.

Ha valaki alaposan áttanulmányozza, kettős érzete támad: a kalocsai ellenzék saját önmeghatározása azt mutatja, hogy magukat a konstruktív fél pozíciójába helyezik, vagyis mindent megszavaznak, ami jó, de nemet mondanak arra, ami szerintük egy szűk csoport érdeke s nem a lakosság érdekeit szolgálja. Mondani könnyű, ám javaslataik talán túlságosan is az általánosságok szintjén mozognak. Könnyen lehet, hogy ezek megtörnének a realitások hullámtörőjén, hiszen az ellenzéknek mindig könnyebb a dolga, mint a hatalmon lévőnek.

Az ellenzék vezére szerint igyekeznek őket lejáratni, internetes portálokon rágalmazzák őket, névtelen feljelentéseket küldözgetnek ellenük. A jogerős bírói ítéletek tükrében ez a megállapítás akár igaz is lehetne, csakhogy akad internetes portál (Kié is?), amely folyamatosan gyalázza és rágalmazza fórumán a város vezetőit, így ez akár kölcsönös is lehet – mire hát a felháborodás? A feljelentéseket illetően az ellenzék utcahosszal vezet. Legutóbb éppen az tett feljelentést egy internetes portál ellen, aki jobban tette volna, ha hallgat. És árnyékba húzódik a nap elől.

A kiadványból az derül ki, hogy minden, ami az utóbbi időben történt Kalocsán, az az ellenzék érdeme. Dr. Bagó Zoltán például szemrebbenés nélkül sorolja saját érdemei közé egyebek közt az 51-es rekonstrukcióját és a belterületi útépítéseket, Szakál a szelektív hulladékgyűjtést és a panel-felújítási programot gondolja saját sikerének, Turi Tibor az oktatás terén elért sikereket tudja be az ellenzéknek, Varga Nelli szerint pedig választókerületének útjai, járdái újultak meg erőfeszítései nyomán. Borbély Gábor saját állítása szerint a turisztikai marketing eszközök létrehozását támogatta, köztük a műfüves sportpályát. Szép, szép, de minek a pálya, ha alig járnak meccsre, a röplabdacsapatot a megszűnés fenyegeti (sajnos!), a város költségvetése pedig fuldoklik a terhektől. Talán nem ez a legsürgősebb teendő.

A Félidőben kitér az ellenzék előtt álló feladatokra is. Ezek közül ismerős a mantra: befektetők hozatala a városba, helyi támogatások a munkahelyekhez, pályakezdő fiatalok otthonteremtésének előtérbe helyezése, az egészségügyi ellátás színvonalának javítása, szociális támogatások fedezetének kigazdálkodása, a lakosság és a társadalmi szervezetek széleskörű bevonása a helyi közéletbe. Ezek annyira jó célok, hogy az önkormányzati többség is ugyanezt akarja megvalósítani, több-kevesebb sikerrel.

Az ellenzéknek nyilván szerepe van a sikerekben, hiszen közreműködtek a testületi döntésekben. Itt lenne az ideje annak is, hogy a comitológia szabályai szerint részt vegyenek a döntések megvalósításában, a város presztízsének megóvásában is, hiszen az országos és regionális ellenzéki médiumhoz eljuttatott anyagok ennek ellenkezőjét sugallják.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás