Hazudni csúnya dolog

2008.07.12 18:32    |    angelo  

Valami nagyon fontosat tudtam meg múlt héten „narancs” színben nyomott laptársunkból, egy kedves edit nevű, nagyon szép időket élő kollégától (aki épp pályája csúcsán van?). Nevezetesen, hogy „a tájékoztatás hitelessége súlyos felelősség”. Köszi szépen, ez nekem tényleg új dolog! Aztán eszembe jutott, hogy egyszer régen hallottam valami olyan nótát, miszerint „hazudni, csalni csúnya dolog”. Nagyon nagy örömet szerezne, ha edit felhomályosítana arról, vajon félretájékoztatni csak súlyos hiba, vagy egyenesen bűn-e? Vajon az az újságíró, aki találgat, képzeletének termékét valóságként kezeli, vagy szándékosan becsapja olvasóit, méltó-e a fenti megnevezésre?

Tízezerszámra jelennek meg naponta hírek a médiában. Aki interjút készít, bizonyos mértékben ki van szolgáltatva az alany tájékoztatásának, s vagy észreveszi, hogy hazudnak neki, vagy nem. Persze az újságírásban, mint a mindennapi életben is, alapvető fontosságú a kölcsönös bizalom. E nélkül tényleg hiteltelen az egész, na meg értelmetlen is; egyszerű meló, nem hivatás. Ha rendelkezem azzal az alapvetőnek tartott dologgal, amit tiszteletnek neveznek, akkor nem feltételezem előre, hogy például egy rendőrkapitány be akar csapni, és azt írom meg, amit mond. Később persze megtörténhet, hogy módosítani kell. Csapai Lajos módosított, mikor a hivatalos közleményből értesült a valós helyzetről, s ez lapunk internetes portálján azonnal, már a nyomtatott verzió megjelenése előtt megtörtént. Így „az üggyel kapcsolatos teljes igazság” végül napvilágra került, legalábbis amit erről tudni lehet. Vajon a meddő szóvirágformálásba gabalyodott kolléga is módosítja-e véleményét?

Ha nem az ellentétes véleményűek minden áron való gyalázása a célja, hanem a korrekt tájékoztatás, akkor minden bizonnyal megteszi.

Az újságíró hazugsága mellett ugyanolyan súlyos bűn persze a hatalom gyakorlóié. Gyepes Zsolt bizonyos beosztottjai szerint régóta a legjobb kapitány volt Kalocsán, és ez azért nem kis dolog, a beosztottak tapasztalatom szerint ritkán dicsérnek (na persze nem a hízelgésre gondolok). Ezért talán kár, hogy nem volt képes törvénytisztelő módon viselkedni. Az Igazságügyi Minisztériummal egyetértve – gondolom, minden józan állampolgárral is – azt mondom, hogy egy rendőr (képviselő, ügyvéd, újságíró) kétszeresen akkora felelősséggel tartozik, mint egy egyszerű polgár. Vezető még inkább, ezért előre kell gondolkodnia, nem utólag mosakodni! Kár, hogy ezzel kerül a köztudatba Kalocsa neve.

Végül hazugság az a „jóakarat” is, amivel valaki egy kicsempészett iratot az érintett, feltételezhetően bűnös személynek átad, állítólag minden megjegyzés nélkül. Az én találgatásom szerint lehet, hogy nyomást akart gyakorolni az illetőre, vagy újabb bűn elkövetésére sarkallni. Egy biztos, hogy egy törvénytisztelő polgár, ha ilyesmi jut a tudomására, akkor feljelentést kell tegyen, nem a hátsó ajtón kell beosonnia.

Ennyit tanultam a média felelősségéről, meg a teljes igazságról a múlt héten. Remélem, a kedves Olvasó szerint is megérte. Kösz, edit!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás