Egy hír utóélete

2008.08.16 17:02    |    Csapai Lajos  

A kisvárosi újságírás diszkrét bája, hogy néha még a jelentéktelennek tűnő információkra is odakapják a szemüket az olvasók. Vagy azért, mert valami személyes közük van a megjelentekhez, vagy pedig őket is a megismerés vágya hajtja, mint a szerzőt. Ez történt a Néplapban és portálján megjelent „kék hírrel”, ami arról számolt be, hogy egy ellenőrzött fehér Ladában ötkilónyi „lipics libát” találtak a rendőrök, s bűncselekmény gyanúja miatt le is foglalták a jószágokat. Hiába faggattam Google urat a neten, fogalma sem volt, mi az a lipics liba. Már-már azt hittem, hülyén halok meg – erre egyébként komoly esélyem van – amikor kaptam egy mailt egy rendőrtiszttől. Ez állt benne:

„A fenti cikkeddel kapcsolatban annyit jeleznék csak, hogy a kérdéses libák fajta-meghatározásához eseti szaktanácsadóként egy libatenyésztőt vontunk be, aki pontos életkor, fajta és tartási módot állapított meg. Konkrétan a kérdéses libák 8-10 hetes Lipics fajtájú libák voltak, melyeket homokon, úsztató mellett tartottak. A lipics szó eredete gyanítom szláv, de én sem találtam meg a neten, pedig megnéztem korábban. Üdvözlettel: N.N. főhadnagy.”

Nagyon szépen köszönöm a kiegészítést, így aztán teljesen világos, hogy a Lipics libák nem mások, mint Lipics libák, sőt olvasónk jóvoltából, aki valószínűleg közreműködött a lopás felderítésében, ismerjük a szaktanácsadó véleményét is, vagyis hogy a libákat homokon, úsztató mellett tartották.

Ám ha valaki mégis tudná, honnan származik a „lipics” elnevezés, milyen eredetű, mit jelent, akkor ne habozzon, csapjon a billentyűk közé és írja meg nekünk.

Csak hogy nyugodtan alhassunk…


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás