Igazán ismerni karácsony örömét

2014.12.18 11:40    |    Mészáros István atya  

Kedves Olvasók!

Charles Dickens örökbecsű „Karácsonyi ének” című kisregényéből David Hugh Jones készített nagy sikerű tévéfilmet, amely most a napokban jelenik meg DVD-n. Miközben a világ kifaragta karácsony szent ünnepéből az egyik legnagyobb pénzbevételi forrását, és őrületbe hajszolja a fogyasztói társadalom ész nélkül vásároló, plázákban lökdösődő tagjait, talán nem haszon nélküli az imént említett „Karácsonyi ének” kisregény mondanivalóját feleleveníteni.

Ebenezer Scrooge, az idősödő, milliomos uzsorás képtelen arra, hogy szeretetteljes kapcsolatot építsen ki az emberekkel. Nem is vágyódik erre. Egyetlen dolog érdekli, az, hogy minél több pénze legyen, számára egy ember értékét az adja, mennyi a vagyona. Fölényének biztos tudatában megvetően beszél kiszolgáltatott helyzetű írnokával, aki heti tizenöt Schillingért dolgozik neki, hogy eltartsa feleségét és öt gyermekét. Egyetlen rokonát, az őt könyörtelen természete ellenére is szerető unokaöccsét is lenézi, amiért szerelemből nősült, nem pedig anyagi érdekből.

Scrooge gyűlöli a karácsonyt is, hangoztatva, hogy az olyan szerencsétlen, nyomorúságban élő alakoknak, mint írnoka és unokaöccse, nincs okuk, de joguk sem ünnepelni, a karácsony egyébként sem más, mint „humbug.” Scrooge nem hajlandó adakozni szegényeknek sem, egyáltalán nem tartaná tragédiának, ha minél többen meghalnának közülük, „legalább csökkentenék a fölösleges népességet”.

Ezen a szentestén azonban teljesen váratlan esemény történik: Scrooge előtt megjelenik hét éve, karácsony éjjelén elhunyt üzlettársa szelleme, súlyos láncokat hordozva magán, melyeket ő maga kovácsolt életében a szívtelenségével – azzal, hogy csak üzletelt, senkivel nem osztozott, senkivel soha jót nem tett. Ugyanilyen láncokat hordoz Scrooge is, és ezek a láncok egyre csak súlyosabbak lesznek. Elhunyt üzlettársa azt is közli vele, hogy három szellem érkezik hozzá hamarosan, feltárva előtte múltat, jelent, jövendőt, s ha Scrooge megszívleli a látottakat, elkerülheti az ő szörnyű sorsát.

Kár volna itt most – Kedves Olvasó – az egész regényt hamarjában összefoglalni, sokkal izgalmasabb azt kézbe venni és elolvasni. Egy biztos, a három szellem távozása után, a látomásoktól lelkében megrendült Scrooge reggelre más emberré válik. Eltökélt szándéka, hogy megváltoztatja a lehetséges jövő szörnyűséges árnyait, s ennek szellemében cselekszik. Ettől kezdve másokért él, egyetlen szempont vezérli, hogy jót tegyen az emberekkel. A betlehemi jászolból sugárzó szeretet és kegyelem feltöri a Scrooge szívét beborító jégpáncélt, s ettől „a szíve átmelegedett és ez elég volt neki. Azt beszélték róla, hogy ő ismeri igazán karácsony örömét, ő tudja, hogyan kell ünnepelni. És megosztja mindannyiunk-kal, egytől-egyig.”

Én ezt a fajta átértékelést, a karácsonyi ünnepkör lényeg-látását, az ebből fakadó örömet és békét kívánom szívből a Kalocsai Néplap Olvasóinak és minden jóakaratú embernek!

 


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás