Jövevény voltam, és …

2015.09.10 11:25    |    Bálint Miklós lelkipásztor  

Miközben naponta több ezer menekült próbál eljutni kontinensünkre, az Európai Unió egyre tanácstalanabb. A menekültkérdés megoldásához nincs elég pénz, befogadó állomás és akarat sem.

„Le kell zárni a határokat!” – mondja egyik-másik politikus. Az intézkedéssel látszólag magunkat akarjuk megvédeni, de valójában a kényelmünkért küzdünk. Erről árulkodik az is, hogy évente 33000 magyar magzatot abortálunk, de az EU-ban ugyanez a szám évente 1,2 millió. Ők is jövevények lettek volna, de nem kaptak „beutazási engedélyt.” Felforgatták volna kényelmes világunkat, amit így megtarthattunk, sőt, fokozhatunk, amit mi sem igazol jobban, mint hogy az elmúlt tíz évben 300 százalékkal több számítógép és 158 százalékkal több mobiltelefon került háztartásainkba.

Ott van az a bibliai történet, mely szerint volt egy gazdag ember, aki minden nap dúsan vigadozott, míg egy Lázár nevű éhező koldus a kapuja előtt, fekélyekkel tele szenvedett (Lukács 16,19-31). A gazdag nem mutatott irgalmat, jóllehet Lázár nem vágyott sokra, csak a morzsákra. Nem kapott. Egy nap aztán meghalt a gazdag és Lázár is. Mintha ez a történet ismétlődne meg napjainkban is, csak egy kicsit más forgatókönyv szerint. A Global Wealth Report 2014-es jelentése szerint a világ népességének szegényebb fele csupán a teljes vagyon kevesebb, mint 1 százalékát mondhatja magáénak, míg 85 leggazdagabb vagyona annyi (1 billió dollár), mint a világ legszegényebb 3,5 milliárd emberének tulajdona összesen. Szóval napról napra ott mulatozik a gazdag a küszöb egyik oldalán, míg a másikon fekélyekkel, AIDS-el, ebolával fertőzve szenved a másik. Segíthetnénk, de nem fűződik hozzá érdek. Ha ennek a nyomorult Lázárnak lenne olaja, földgáza, vagy bármi, amit pénzzé tehetne, akkor más a helyzet, de így még sebtapaszra sem jut, így marad a kutyák nyelve. Napjaink története azonban nem Lázár halálával folytatódik, hanem azzal, hogy e nyomorult bátorságot vesz, felkel, és átlépi a gazdag házának a küszöbét, még ha e küszöb olyan széles is, mint a Földközi tenger. Ez kelti napjaink pánikhullámát. 2014-ben 276 ezer illegális bevándorló érkezett az Európai Unióba, és a jelenlegi statisztikák szerint 2060-ig még 60 millió bevándorló fog érkezni Európába. Mi lesz velük? És mi lesz a többiekkel? Mi lesz azokkal, akik ukrán, koszovói vagy afrikai Lázárként a jobb élet reményében megkísérlik átlépni a gazdag Európa küszöbét? Nehéz kérdések ezek, és higgyük el, nem kapunk megfelelő válaszokat, ha média, vagy a politika keltette érzelmek mentén keresgélünk. Mit tegyünk hát? Mit tegyek és mit ne, mint keresztény? Mindezekre a kérdésekre Isten választ ad a Bibliában. Először is imádkozzunk a vezetőkért, hogy jó döntéseket tudjanak hozni! Imádkozzunk azokért, akik Európába jönnek a munka, biztonság, menedék, oktatás vagy egyszerűen egy jobb élet reményében! Ezek az emberek lehetnek akár szomszédaink, barátaink, családtagjaink vagy munkatársaink a jövőben. Ne legyünk kirekesztők és ne álljunk a gyűlöletet keltő kijelentések mellé! Az eddigi kijelentések is már meghozták a gyümölcsüket. Nem igazán hallottam, nem ismerek ezt korrigáló egyházi reakciót, karakteres megjelenő krisztusi megnyilvánulásokat. A hallgatás ára evangéliumi küldetésünk elsorvadása, egy evangéliumi idegen istenkép térnyerése, és a társadalomban jelen levő gyűlölet fokozódása. A Máté 28,19-20-ban Jézus megparancsolta minden követőjének, hogy adja tovább az evangéliumot azért, hogy az Örömhír elérje az elveszetteket.

Szóval, hogy is folytatódik ez a közismert mondat: „Jövevény voltam, és …” ? (Máté 25,31-46) Ha érdekli Önt a válasz, vegye elő – talán a polcon porosodó – Bibliáját, és nem csak erre a kérdésre, hanem sok minden másra is választ kaphat Isten szavából!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás