A Bálról – kicsit másképp

A kalocsai emberek emberségesek

2015.01.23 10:29    |    bofe  

Bál volt Kalocsán január 10-én. Bál, méghozzá JÓTÉKONYSÁGI bál. Viszonylag szokatlan ez, hiszen alig vagyunk túl a szilveszteri „kötelező’ mulatságon, az igazi báli szezon egy kicsit később szokott kezdődni, ilyenkor maximum pótszilveszteri rendezvényeket szoktak tartani.

Igen, szokatlan ez a sietség! Ezt a bált a SZÜKSÉG rendezte. A szükség nagy úr, nem figyeli a naptárat, nem hallgat Ő senkire, a szokásjogra pedig egyenesen fittyet hány! Én novemberben futottam össze Vele. Szükség, ezerarcú lény, nálam tűzifa kérelmek alakjában kopogtatott. Nem tűrt ellentmondást, kért, követelt, parancsolt. Nem volt egyedül, szövetségesének fogadta a HIDEGET. Bevallom, megfélemlítettek! Nem mertem akaratuknak ellenszegülni…

Tudtam, egyedül nem fog menni, segítséget kell kérnem. Azt gondoltam, meg tudom oldani, sok ismerősöm, haverom, BARÁTOM van. Elhatároztam, nem futamodom meg, harcba szállok. Szembeszállok a SZÜKSÉGGEL, még ha olyan nagyra is tartja magát. „Többet éssze’, mint erőve’!”, mondja a jól ismert pota közmondás! Erős, befolyásos szövetségeseket kerestem, és találtam HIT és POLITIKA személyében. HIT reménykedett, szeretett volna segíteni. POLITIKA úgyszintén, bár nem volt benne biztos, hogy minden alattvalója fölsorakozik mögé. De a történelem ismétlődik, bajban a MAGYAR összefog. A jó ügyért vált vállnak vetve tud küzdeni! Sokan eljöttek a hívó szóra, és sokan a javaikat küldték. Pénzt, marhát, pálinkát, kinek mi volt. Még sokan jöhettek volna, küldhettek volna, de nem jöttek, nem küldtek. Talán legközelebb!

De akik ott voltak, vagy küldtek – a kalapomat megemelem előttük!

A két jómadár, SZÜKSÉG és HIDEG odébbállt. Belátták, Kalocsán nincs keresnivalójuk. A kalocsai EMBEREK emberségesek.

SZÜKSÉG és EMBERSÉG egy helyen nem fér…

 


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás