Akikről Kalocsa utcáit, közterületeit elnevezték

2013.05.13 09:29    |    Asbóth Miklós  

Napjainkban 226 hivatalos névvel bíró közterület található Kalocsa közigazgatási területén. A 226 közterületet az évszázadok során 507 néven nevezték. Az 507 közterületi névből 138 volt személy- vagy családnév. Ezek közül 67 személynek (köztük 7 külföldinek) nem volt közelebbi kapcsolata Kalocsához. Kalocsai kötődésű személyek közül 46-ról neveztek el közterületet és további 27 közterület kalocsai családokról kapta a nevét. A sorozat bemutatja azokat a kalocsai vagy kalocsai kötődésű személyeket és családokat, akikről Kalocsán közterületet neveztek el.

 

Kalocsai családok, akikről közterületet neveztek el

Herner család. A Ciglédi kertek közeli Hernertanyát egykoron tulajdonló kalocsai család.

Hernertanya. Kalocsától délre, kb. 3 km távolságra az 51. sz. közúttól balra, a Vajas bal partján lévő tanya. Megközelíthető Bátya előtt az 51. sz. közútról. Nevét egykori tulajdonosáról kapta.

Herold család. Felső-Ausztriából származó kovács család, amelyet Csáky Imre érsek hívott Kalocsára az 1720-as években. Róluk neveztek el egy, ma már azonosíthatatlan utcát. Az utca neve az 1830-as – 1840-es évek fordulójáról maradt fenn. Eredeti lakóhelyük a hagyomány szerint a mai kórház helyén állt iparos házban volt, de a 19. században már a mai Tomori utca alsó részén volt házuk. A család egyik tagja, Sándor csizmadia lett. Egykori műhelyének berendezését 1973-ban vásárolta meg a Viski Károly Múzeum.

Herold utca. Azonosíthatatlan utca az 1830-40-es évek fordulóján. Talán a Tomori utca alsó része, a korábbi Szent János utca lehetett, mivel ez utóbbi utcanév a jelzett időben még nem fordult elő, és a Herold családnak a 19. század második felében ebben az utcában volt háza.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás