Karácsonyi készülődés

2014.12.04 11:02    |    Bálint Miklós lelkipásztor  

A tél legnagyobb ünnepe minden nyelvben tükrözi az illető nemzet által e napnak tulajdonított jelentőséget.

A magyar nyelv karácsony szava szláv eredetű. A korcsun szláv szó, lépőt, átlépőt jelent. E szó valószínűleg az újévbe való átlépésre utal, vagyis eredetileg a naptárhoz, az idő múlásához kapcsolódik. Az angolban a Christmas szó Jézus Krisztusra utal. A német Weinacht pedig, ahogyan a holland kertsmisse is, szent éjt jelent, tehát vallási eredetű. A sokféle elnevezés ellenére a karácsony a hívő ember számára Jézus Krisztus születését, általánosságban pedig a szeretet ünnepét jelenti.

A karácsonyt, mint a szeretet ünnepét, igyekeznek az emberek a családjuk körében tölteni. Az adventi időszakban, sőt már november elejétől mindenki lelkesen készül ezekre a napokra, persze családonként változik a látható végeredmény. A cél természetesen az, hogy szűk környezetünket még melegebbé, szeretetteljesebbé, ünnepélyesebbé tegyük a család minden tagja számára. Ezek a napok mások, mint az év többi napjai. Minden háziasszony igyekszik ezekben a napokban a „maximumot kihozni magából” minden területen. Szeretné, ha az ünnep békességben, örömben, szeretetben, minden zavaró körülménytől mentesen, minden családtag megelégedésére telne el. Nagyot vállalnak magukra, minden tisztelet, szeretet és hála megilleti őket! Igyekezetüket ne vegyük természetesnek, kötelességszerűnek, hanem köszönjük meg nekik. Éreztessük velük mi férfiak, családtagok, hogy nagyra értékeljük munkájukat. Jól fog esni nekik! A család után sok – szociálisan érzékeny lelkű – embernek eszébe jutnak azok az embertársaink, akiknek nincs hozzátartozójuk, ezért egyedül töltik az ünnepet. Jól tesszük, ha nem feledkezünk meg róluk, és még jobban, ha ezt nem csak karácsonykor tesszük! Nem csak karácsonykor, hanem az év minden napján „jónak lenni, jó!”

Ami viszont a legfontosabb: a nagy ünneplés közepette ne feledkezzünk meg arról, akiről ez az ünnep szól! Ne felejtsük el, hogy a Fiú Isten megtestesüléséről, földre való születéséről emlékezünk meg. A karácsony valóban a szeretet ünnepe, Isten szeretetének ünnepe! János első levele 4. fejezetének 9. versében olvassuk: „Az által lett nyilvánvalóvá Isten szeretete bennünk, hogy az Ő egyszülött Fiát elküldte Isten e világra, hogy éljünk általa.” Az ünnep legfontosabb mondanivalója ez.

A sűrű elfoglaltságunkban ne felejtsük el azt, aki miatt ünnep a karácsony. Ha Róla nem feledkezünk meg, akkor nem csak a karácsony, hanem minden napunk a szeretet és a békesség jegyében telhet el, embertársaink, családunk legnagyobb örömére. Legyen így!

 


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás