A világ GPS-e ordít: Újratervezés!

2017.02.09 12:34    |    Gábor Erika  

A címadó mondat Kepes András közelmúltban megjelent, „Világkép” című könyvéből származik. Voltaképpen nagyon rövid összefoglalása annak, amit napjaink történéseiről gondol a népszerű író és tévés, akinek minden alapja megvan ahhoz, hogy megrajzoljon egy igen elgondolkodtató képet arról, honnan-hová tart az emberiség, és hogy a nagy szavakkal hangoztatott „civilizációk harca” részben egymás tragikus félreértésén alapul.

Hogy ez az utóbbi mondat mennyire nem túlzás, arra legyen bizonyíték az a nem kicsit meghökkentő „tragikus kommunikációtörténeti anekdota” (Kepes A.), amely szerint az amerikaiak azért dobták le Hirosimára és Nagaszakira az atombombát, mert nem tudták pontosan értelmezni, hogy a japánok számára miért képtelenség a feltétel nélküli megadás. Értették a japánok, hogy a háborút elvesztették, de a szégyen és a megaláztatás az ő kultúrájukban olyan központi szerepet tölt be, ami nem teszi lehetővé a megadás elfogadását. A tárgyalásoknál a tolmácsok szó szerint fordítottak ugyan, de nem vették figyelembe a kulturális különbségeket, így a felek nem értették meg egymást.

A félreértés ára több százezer ember gyötrelmes halála volt.

kepes_vilagkep_300Hát, valahogy így, a különböző népek történelmi örökségét, gondolkodásmódját, jelképrendszerét kutatva és elemezve magyarázza meg Kepes nagyon szemléletesen és érthetően, hogy miért is távolodnak egymástól az emberek egyre jobban és egyre gyorsabban, mutat rá arra, hogy ez mögött micsoda hatalmas veszélyek leselkednek, és ezért fakad ki egy helyen: „Most ordítani hallom a világ GPS-ét. Azt üvölti: „Újratervezés!”

Kepes András gyermekkorától sok és egymástól igen különböző helyen élt a szülei foglalkozásának (diplomaták voltak) köszönhetően. Az ő első tudatos emlékei a családnak az országból történt, 1956-os távozását követően Bejrúthoz kötődnek, ahol abban a szellemben nevelkedett, hogy a zsidó, keresztény és arab kultúra, az iszlám, a buddhizmus és a hinduizmus békében megfér egymás mellett. Beutazta Szíriát, Marokkót, Egyiptomot, Jordániát, Tunéziát, sokáig Buenos Airesben éltek, ahol apja nagykövet volt. Diplomát szerzett az ELTE-n, ösztöndíjasként tanult az Egyesült Államokban, hazai és külföldi egyetemeken tanít, és évtizedekig dolgozott a médiában újságíróként, tévériporterként, szerkesztőként, hazai és nemzetközi hírnévre téve szert műsoraival (pl. Világfalu, Desszert, Oázis).

Könyvében sok társadalomtörténeti, pszichológiai kutatásból idéz. Ezekből megtudhatjuk, bármelyikünknek komoly esélye lehet arra, hogy lelkifurdalás nélkül kioltsuk embertársunk életét egy abszolút banális apróság miatt (Stanley Milgram amerikai szociálpszichológus kísérlete), és választ kaphatunk arra is, hogy miközben szeretnénk igazságosnak látni a világot, miért fordulunk gyűlölettel azok felé, akiken nem akarunk, vagy nem tudunk segíteni, bár érezzük a helyzetük kínos voltát (Mervin Lerner kísérlete).

A „Világkép” családokat, szokásrendszereket, vallásokat, hétköznapi jelenségeket mutat be a világ minden részéről, hogy eljussunk a felismerésig: az emberi civilizáció komoly változások előtt áll, amelyek során fel kellene ismerni és értelmezni a világban zajló, milliók életét átalakító okokat, új válaszokat adni a kérdésekre, és megtalálni a kultúrák, országok, földrészek közötti új együttműködési formákat. A nyugati értékrend megingott. A századokon át kialakult értékek (demokrácia, jogrendszer, szabadság, egyenlőség, szolidaritás, stb.) helyét átvenni látszik a felszínesség, a hamis próféták és példaképek, a hatalom és a pénz uralma, és ezeket üres celebek, hitvány kis hős-utánzatok hirdetik. Kiút persze van. De nem adják olcsón.

Kepes András könyve izgalmas olvasmány, a valódi élmények által hitelesített korkép, egyben kórkép. A beteg emberiség képe, de nem katasztrófa hangulatot árasztó, hanem alapvetően optimista mű. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szeretne napjaink történései mögé látni.
Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás