Foktő: a képviselők hivatalos rendezvényen féregnek titulálták a polgármestert

A ,,kis Kuvait” és a nagy demokrácia

2011.07.27 13:49    |    Tanács István  

A Kalocsa mellett lévő, 1600 lelkes Foktőre rászakadt a szerencse. ,,A Glencore ügyvezetője szerint 2011 nyarára elindul Közép-Európa legnagyobb növényolaj-sajtolója, amely, ha ügyesen lobbizunk, sok foktői családnak jelent majd biztos munkahelyet és megélhetést. Az üzem működéséből fizetett iparűzési adóból ’kis Kuvait’-ként működtethetjük Foktőt.” Ezt írta a Foktői Hírmondó 2010. decemberi számában Jakab Ferenc polgármester. A Hírmondó előző számában a polgármester részletezte is, hogy 2012-től 80 és 200 millió forint közötti iparűzési adó várható a nagyberuházástól. De már 2011 közepére befolyik 100-140 millió forint egyes földterületek eladásából, bérbeadásából. Kétszáznegyvenmillió forintos éves költségvetésből már nagyvonalúan gazdálkodhat a község, ha ehhez hozzájönnek a nagyberuházó befizetései, legalább 30 évre megoldódnak a falu anyagi gondjai.

Ehhez képest június 27-én arról kellett volna döntenie a képviselő-testületnek, hogy újítsák meg az OTP-nél az önkormányzat 15 millió forintos folyószámlahitelét, különben nem lesz miből kifizetni a közalkalmazottak fizetését és a szociális segélyeket. A polgármester falugyűlést hívott össze a kultúrházba. A népgyűlést megszakítva, de a lakosság szeme láttára kellett volna szavaznia a testületnek a hitelről. Három képviselő azonban távozott a teremből, így a határozatképesség megszűnt, és hiába kérdezte kétségbeesetten a roma kisebbségi önkormányzat elnöke, ha nem lesz segély, akkor miből adjanak enni a gyerekeiknek.

A foktői képviselő-testület héttagú. Egy képviselő és a polgármester áll az egyik oldalon, öt a másikon. Az elmúlt hetekben már két közgyűlést rekesztett be néhány perc múltán a polgármester, amelyen a hitelkeret megújítását akarta megszavaztatni, az ellenzékben, de többségben lévő képviselők viszont fegyelmit akartak indítani ellene. Kohány András, a helyettesítő körjegyző figyelmeztette őket, hogy fegyelmit csak konkrét ügyben, fegyelmi vétségre utaló alapos gyanú esetén lehet elrendelni. Válaszul a többség kezdeményezte, hogy lépjenek ki a szomszédos Dunaszentbenedekkel közös körjegyzőségből, mivel úgy szabadulhatnak a jegyzőtől, aki szerintük a törvényességre hivatkozva a polgármestert támogatja.

Jakab Ferenc 2002 óta polgármester Foktőn. A vele szemben álló képviselők többsége is több ciklus óta vesz részt a testület munkájában. Ellenfelei szerint Jakabot a falu szegényebb rétegei választják folyton újra, hálából a kampányidőszakban megszaporodó segélyekért. A képviselők többsége a falu elitjéhez tartozik: egyiküknek például boltja, 30 hektár földje van, mások italboltot, szállítóvállalkozást üzemeltetnek. Bár korábban is voltak viták, az önkormányzatban a helyzet a Glecore Grain Hungary Kft. felbukkanása nyomán mérgesedett el. A képviselők sérelmezték, hogy a multicéggel csak a polgármester tárgyal, mivel úgy találták, döntései jobban szolgálják a nagyvállalat érdekeit, mint a foktői lakosságét. Szerintük van a Glencore-nak elég pénze, többet is tudna fizetni az ingatlanokért, mint amennyiben a polgármesterrel megegyeztek.

Megállapodtak például, hogy a cég négyzetméterenként 1200 forintért veszi meg a területet, de csak 650-et fizetett ki belőle, miközben az önkormányzatnak a magasabb ár után kellett befizetni az áfát. A polgármester szerint úgy szólt az egyezség, hogy ha a beruházás értéke eléri a 12 milliárd forintot, akkor 650 forint marad a vételár – a pluszban befizetett áfát pedig visszaigényelheti az önkormányzat. Mivel a beruházás értéke akár a 20 milliárdot is elérheti, a különbözetre befizetett áfát hamarosan visszakapják. Arra, hogy miért nem ragaszkodtak a szerződésben leírt 1200 forinthoz, a polgármester azzal replikázott, hogy senki más nem hozott oda másik vevőt, aki 650 forintnál többet adna egy négyzetméter szántóföldért.

 

 

A teljes cikket nyomtatott lapunkban olvashatja. (A cikk eredetileg a Népszabadság július 9-i számában jelent meg.)


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás