Nem konfekcióméret

2015.06.03 16:27    |    Zsigmond Enikő  

Tiszta hülye vagyok, mi van velem, elsóztam a levest, odaégettem a húst, a sütemény pedig úgy néz ki, mintha egyszer már megették volna. Nemsokára jön, vajon milyennek talál, és vajon én milyennek látom.

Izgatottan szaladgált a lakásban, előző nap új hálóinget vett, hátha nem megy el ebéd után… nem túl szexit, nehogy már azt gondolja… olyan szolidat.

Az internetes társkereső nagy színház, csak előnyös fotók, jól hangzó mondatok – ő is igyekezett a legjobb formáját mutatni. Életkorát bevallotta, feltöltött egy szép portréfotót, de egyéb adatait próbálta azzal szépíteni, hogy egy talányos megjegyzést írt: nem vagyok konfekcióméret. Ő egyébként ezzel nem csak a formájára utalt, magában úgy gondolta, a lelke sem az. De ezt úgysem érti itt senki...

A levél, amire válaszolt, más volt, mint a többi. Sorsszerűségről beszélt, nagy találkozásokról – bár mikor egyik levélben rátértek arra, hogy mit szeret olvasni, a férfi azt válaszolta, hogy nem szokott olvasni, legutóbb a Műszaki Zsebkönyvet lapozgatta. Akkor hirtelen úgy gondolta, hogy nem válaszol többet neki, de annyira szépen írt a női lélekről – bár mintha nagyon hasonlókat olvasott volna már valahol –, hogy elhatározta, lesz, ami lesz, megismerkedik vele. Attól még lehet rendes ember, hogy nem olvasott és amikor meglódult az agya és továbbszőtte a mégnemlé-tezőviszonyt, azért feltette magának azt a kérdést, hogy ha ebből lesz valami, mit fognak csinálni a mindennapi teendőkön túl, miről fognak beszélgetni, de ezt is elhessegette – túl jól nézett ki a férfi a fotókon. Próbált humort is belecsempészni a levelébe, például, amikor szóba került, hogy hol is találkozzanak, jópofának gondolta – utalva a nem konfekcióméretre –, hogy azt írja, semmiképpen ne egy uszodában legyen az első randi, mert azt szeretné, hogy legyen második alkalom is…, de a férfi nem vette a lapot.

És most itt szaladgál a lakásban, és várja, mint egy piaci áru, vajon a vevő jónak találja-e. Aztán egyszer csak megállt. Hát teljesen meg-zakkantál? Bárki könyékig összetehetné a kezét, ha elfogadod társnak, mit páni-kolsz? – mondogatta, s még adott volna néhány jó tanácsot magának, amikor megszólalt a csengő.

Kínosan feszengtek az ebéd alatt, ő elnézést kért a sós levesért, a férfi azt mondta, így szereti, de csak néhány kanállal evett. Akárhányszor felállt, hogy másik tányért hozzon, vagy italt kínáljon, érezte a férfi pillantását végig a testén, néha annyira fixírozón, hogy szinte bántó volt. Aztán nekiszegezte a kérdést, hogy tulajdonképpen mit is akar.

Mindenképpen társat szeretne, minél előbb, mert unja a magányt, szeretné, ha valaki mindig ott szöszmötölne mellette, főzne neki, várná otthon, de persze jól nézzen ki és jó legyen az ágyban is, úgyhogy összeszedett néhány címet, beosztotta a hétre, és most történik a kiválasztás, és neki mindig vékony barátnői voltak, de valahogy eddig nem jött össze a tartós kapcsolat, aztán ott volt az szép portréfotó, mellette a megjegyzés, és kíváncsi volt, milyen az a
„nem konfekcióméret”. Hosszú az este, közelebbről is megismerkedhetnénk – mondta, s kicsit közelebb húzta a székét.

Nézte a férfi kicsit táskás szemét, a jóképűek magabiztos mosolyát az arcán, a vastag ezüstláncot a nyakán, aztán azokra nőkre gondolt, akik már őelőtte voltak és akik ezután következnek. A pánik gomb valahol belül elkezdett vörösen világítani, majd kialudt.

Hirtelen eszébe jutott valami, szembefordult a férfival, a mellére tette a kezét, majd kicsit megragadta az inget.

Igen, az nagyon jó lesz, tudod, én a különlegeset szeretem, a fürdőszobában levetkőzhetsz, míg én felveszem a bőrszerkót, és előkészítem a szobát – s már el is tűnt a belső szobában.

Egy perc múlva hallotta a bejárati ajtó csapódását, még a szobaablakból utána kiabált, hogy ne siessen, legalább süteményt hadd csomagoljon neki, aztán csak hanyatt dőlt az ágyon és megkönnyebbülten nevetett, nevetett, nevetett...

Még akkor is, amikor a kutyája szemrehányó szemekkel nézett rá a tálja fölül, amibe az elsózott leves maradékát öntötte.

Az igazi visító nevetés viszont akkor tört ki belőle, amikor el akarta tenni az új hálóinget, és a szeme rátévedt a nyakába varrt cetlire: Magyar termék – 48-as konfekcióméret.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás