Mondom a magamét

Különleges honorárium

2008.12.13 18:29    |    Csapai Lajos  

Fura egy szakma az újságírászat. Nem szállítja tálcán a sikereket, bár vannak, akik többre becsülik a medálokat és díjakat, mint az olvasók dicséretét. Negyvenkét év alatt volt részem ilyenben-olyanban, de a legnagyobb sikeremet a közelmúltban arattam, ami annyira meglepett, hogy a hírhozót először melegebb éghajlatra küldtem.

Történt, hogy néhány hete egy cikket írtam egy ismert autómárka hibridhajtású autójáról, amit a cég egyhetes használatra rám bízott, hogy közlekedjek vele, és írjam meg a tapasztalataimat. A kifogásaim nagyjából csak arra vonatkoztak, hogy nincs benne hamutartó, meg könnyen maszatos lesz a számítógép képernyője, szóval semmi komoly.

Mentem vele félezer kilométert, voltam vele a hercegszántói óriás Mária-szobornál, s jó ötletnek tartottam, hogy elé állok a kocsival, aztán lefényképezem, bizonyítandó, hogy tényleg arra jártam. A napokban a szalonban voltam, a vezető széles mosollyal üdvözölt, s azt mondta: képzeld, a cikked hatására egy környékbeli plébános megvásárolta az általad kipróbált autót!”

Az ilyenkor szokásos olasz mondás, a „si non e’ vero, e’ ben’ trovato” (ha nem is igaz, de jól kitalálták) jutott az eszembe, s szép finoman elküldtem a direktort, ne szórakozzon velem. De ő csak kötötte az ebet a karóhoz és azt mondta: „Ha nem hiszed el, menj ki az átadóba, ugyanis most veszi át a kocsiját!” Na jól van, ennyit megér a hiúság, és kimentem az udvarra, ahol az átadás utolsó fázisa zajlott. Egy magas, idős úrnak, egy nagyközség plébánosának magyarázták a kocsi titkait. Bemutatkoztam, széles mosoly terült el az arcán, és anélkül, hogy rákérdeztem volna, már mondta is: „Hetek, hónapok óta töprengtem, milyen autót vegyek magamnak, aztán kezembe került a lapjuk, és megláttam a cikket, pontosabban a Mária-szobrot, előtte a kocsival. Elolvastam az írást, és abban a pillanatban eldöntöttem, ez lesz az én kocsim…”

Gratuláltam a döntéséhez, szerencsés közlekedést kívántam a szimpatikus plébánosnak, s magamban arra gondoltam, valami igaza mégis lehet a sajtó hatalmáról szóló mendemondáknak, ha még egy többmilliós autóvásárlásban is szerepet játszhat egy újságcikk…

Ez volt pályafutásom legmagasabb honoráriuma.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás