Olvasónk tollából

Lesül a bőr...

2009.01.30 12:43    |    LP  

Sajnos még nem a meleg nyári napról és a napfénnyel érkező káros sugarakról írhatok, de hasonló bőrpír kerül az ember arcára a téma kapcsán is. Körülbelül egy héttel ezelőtt tévedtem az Interneten egy megyei portál fórumára, és kalocsai weblapokra. Lesült a bőr a képemről helyettük is, hogy csak ennyit és csak ezt mutatjuk magunkból, a város internetet használó polgáraiból. Igazából nekem nincsenek statisztikai adataim arról, hogy az egyes megyei, vagy városi internetes hírportálokat és blogokat milyen létszámban látogatják és olvassák városunk lakói és a városunk iránt érdeklődő emberek, de ezekből a fórumokból, blogokból lesújtó képet alkothatnak a Kalocsán feltételezett állapotokról, a város vezetőiről, a város lakóiról.

Gondolom, ez a probléma abból eredhet, hogy elég nagy a politikai megosztottság ma, nem csak városunkban, hanem megyei és országos szinten is. Munkahelyen, közösségekben, sajnos még családokon belül is. Így, név nélkül, az Internet adta anonimitás lehetőségét felhasználva adnak hangot egyesek (nem kevesen) véleményüknek. A probléma nem az, hogy véleményt nyilvánít valaki akár politikai, akár személyes indíttatásból, de még csak nem is az anonimitás, hiszen, mint utaltam is rá, nagy a megosztottság. Lehet, hogy az ember épp a főnökével, vagy szomszédjával, vagy ismerősével vív szócsatát.

A probléma az, hogy ezt a lehetőséget, az anonimitást nagyon sokan arra használják, hogy mocskos, alpári és felettébb trágár szavakkal illessék a város politikai személyiségeit, tisztségviselőit, vagy embertársukat, aki hozzá hasonlóan szeretne véleményt nyilvánítani. Olyan stílust engednek meg maguknak egyesek, amit szemtől szembe sosem mernének megtenni.

Úgy gondolom – és remélem nem vagyok egyedül –, hogy az interneten ugyanúgy meg kellene adnunk egymásnak és választott vezetőinknek a tiszteletet, akár ellenzéki, akár hatalmon lévő képviselőről legyen szó.

A véleménynyilvánítás szabadsága és lehetősége nem egyenlő azzal, hogy minden jó modort és illemet nélkülözve próbáljuk lejáratni embertársainkat, és választott képviselőinket. Ez a magatartás bizonyos, hogy semmiképpen nem segít elő semmilyen fejlődést, és nem válik hasznára sem a fórumozó közösségnek, sem az olvasóknak, de Kalocsa városának sem.

Feltételezem, hogy a városukat szerető emberek próbálnak politikai véleményt nyilvánítani, és ha ez így van, akkor tartsuk szem előtt a jövőben, hogy egyes hozzászólások mit tükröznek egy idegen olvasónak Kalocsáról és a lakóiról.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás