Marika néni termékeny haragja

2009.02.06 12:31    |    G.E.  

Marika néni rendesen benne jár a nyolcvanban, de erről nem hajlandó tudomást venni. Ezerrel pörögve éli az életét, tevékeny, élénk, mindenre kíváncsi, és rettentően élvezi, hogy ilyen.

A piacon találkoztunk össze. Régen láttam, nem győzte elmondani, mi történt vele és körülötte az utóbbi időben. A főutca felé haladva alig győztem lépést tartani vele. A Városháza sarkánál elváltak útjaink.

– Megyek a postára, meg a patikába – mondja. Aggódó kérdésemre, hogy talán beteg, elképedve reagál. – Nem magamnak megyek én gyógyszerért, hanem a szomszéd bácsinak (sic!). Képzelje, képes lett volna biciklire ülni, mert gyalog nem bírna feljönni a városba! Mondtam neki, adja ide azokat a fránya recepteket, úgyis megyek a postára, majd én kiváltom neki.

(Bűnbánatot tartok, amiért feltételeztem, hogy magának akar gyógyszert venni. Úgy képzelem, őt az orvosnak lasszóval kellene megfogni, ha meg akarná vizsgálni. Amúgy is az a véleménye, hogy az ember attól lesz beteg, ha orvos kezébe kerül.)

– A fiam volt nálam a minap – folytatja a félreértett nyolcvanas. – Akar indulni, azt mondja: maradjon, anyuka, nem kell engem kikísérni, magamtól is kitalálok, csak pihenjen. Mondtam neki, mi a nyavalyát pihenjek, nem vagyok én fáradt! És azért is lekísértem a kapuig – Marika néni a másfeledik emeleten lakik. – Lent meg azzal köszönt el, hogy: de most már menjen fel, anyuka, és feküdjön le. Hát mit képzel ez?! Mi az istennyilának feküdjek le nappal? Mikor elment, olyan mérges lettem, hogy hatszor, érti, hatszor megjártam a lépcsőt oda-vissza!

Elképedve megállok, és aggódva kérdezem:

– Marika néni, nem lett semmi baja?

– Bajom? Tudja, mi lett a „bajom”? Másnapra elmúlt a lábfájásom! Na! Gondoltam én, hogy nem jó az, ha ilyen sokáig nem biciklizek – vágja ki diadalmasan. – Na, isten áldja, megyek a postára.

Fürgén elkocog. Magamban fohászkodok: Istenem, ha akarsz nekem nyolcvan évet adni, add, hogy akkor még mérgemben emeleteket szaladgálhassak, és még jobban is legyek tőle!


Publicisztika

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás