Marika néni termékeny haragja

2009.02.06 12:31    |    G.E.  

Marika néni rendesen benne jár a nyolcvanban, de erről nem hajlandó tudomást venni. Ezerrel pörögve éli az életét, tevékeny, élénk, mindenre kíváncsi, és rettentően élvezi, hogy ilyen.

A piacon találkoztunk össze. Régen láttam, nem győzte elmondani, mi történt vele és körülötte az utóbbi időben. A főutca felé haladva alig győztem lépést tartani vele. A Városháza sarkánál elváltak útjaink.

– Megyek a postára, meg a patikába – mondja. Aggódó kérdésemre, hogy talán beteg, elképedve reagál. – Nem magamnak megyek én gyógyszerért, hanem a szomszéd bácsinak (sic!). Képzelje, képes lett volna biciklire ülni, mert gyalog nem bírna feljönni a városba! Mondtam neki, adja ide azokat a fránya recepteket, úgyis megyek a postára, majd én kiváltom neki.

(Bűnbánatot tartok, amiért feltételeztem, hogy magának akar gyógyszert venni. Úgy képzelem, őt az orvosnak lasszóval kellene megfogni, ha meg akarná vizsgálni. Amúgy is az a véleménye, hogy az ember attól lesz beteg, ha orvos kezébe kerül.)

– A fiam volt nálam a minap – folytatja a félreértett nyolcvanas. – Akar indulni, azt mondja: maradjon, anyuka, nem kell engem kikísérni, magamtól is kitalálok, csak pihenjen. Mondtam neki, mi a nyavalyát pihenjek, nem vagyok én fáradt! És azért is lekísértem a kapuig – Marika néni a másfeledik emeleten lakik. – Lent meg azzal köszönt el, hogy: de most már menjen fel, anyuka, és feküdjön le. Hát mit képzel ez?! Mi az istennyilának feküdjek le nappal? Mikor elment, olyan mérges lettem, hogy hatszor, érti, hatszor megjártam a lépcsőt oda-vissza!

Elképedve megállok, és aggódva kérdezem:

– Marika néni, nem lett semmi baja?

– Bajom? Tudja, mi lett a „bajom”? Másnapra elmúlt a lábfájásom! Na! Gondoltam én, hogy nem jó az, ha ilyen sokáig nem biciklizek – vágja ki diadalmasan. – Na, isten áldja, megyek a postára.

Fürgén elkocog. Magamban fohászkodok: Istenem, ha akarsz nekem nyolcvan évet adni, add, hogy akkor még mérgemben emeleteket szaladgálhassak, és még jobban is legyek tőle!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás