Mások vagyunk

2008.07.20 18:52    |    K.K  

Alapvető önzés vagy komoly jellemhiba. Nehéz eldönteni, ugye? Általános megállapításként leszögezhetjük, hogy minden ember önző, vagyis első helyen önmagát tartja számon, utána jön csak a többi társ, szerető, barátnő, barát, apa, anya. Ez normális, ám vannak olyan esetek, amikor ez valami egészen furcsa önzésbe megy át, valahogy minden átmenet nélkül… Nem kétséges, ezeket az embereket csak nagyon kevesen kedvelik, azt hiszem, érthető, miért.

Ezek közé tartozik az is, hogyha szerelmi, netalán baráti kapcsolatban egyik fél dominánsabb, s maga alá gyűri, extrém esetekben megalázza a másikat. Hogy a mai szóhasználattal éljek, csicskáztatja. Az ujja köré csavarja. Kihasználja. S ebből az ördögi körből valahogy nincs szabadulás, a szerelmes, elkötelezett fél olyan, mint egy birka. Minden rossz tulajdonságával együtt szereti a kiválasztottat, és nem hajlandó megválni tőle, sőt, egyáltalán tisztán látni sem, mivel ezzel már önmagának ismerné be, rosszul választott. S minden igazmondás közül a legfájdalmasabb, mikor önnön magunknak kell bevallani, ez nem a legjobb döntés volt.

A másik pedig éli világát;  tudja, szeretik, akármit csinál, s helyzetét alaposan kihasználja. Mit is tenne mást? Kiszolgálják, a feneke alá tesznek mindent, neki csak kicsit színlelnie kell, és máris a nyakába ugranak, egy mosolyáért pedig máris ebédet főznek neki. Kellemes, ugye? Emellett, lehet, hogy kisebb kalandokba is keveredik, de szigorúan csak kicsikbe, hisz’ bolond volna feladni az élősködő-életvitelt. Csak ha biztos a dolgában, akkor fog cselekedni, vagyis lépni jó messzire, ekkor viszont visz mindent. Szívet tép, vihart okoz, s nem fél még csavarintani se egyet a fájó lelken.

Érthető módon, elítélem ezeket az embereket. Számtalan hasonló eset történt már velem, történik a baráti köröm tagjaival is. Legszívesebben kiabálnék, figyelmeztetnék, de tudom, ezzel csak rosszat teszek, nemcsak saját magamnak, hanem a barátnak is. Fáj, hogy mindenki látja a célszemélyen kívül, és senki nem szól. Vétkesek közt cinkos aki néma? Talán ez az eset lehet a kivétel. Csak reménykedek, nemsokára visszahúzódik a hályog a szemről…


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás