Új esztendő, új remények

2013.01.21 12:06    |    Mondovics Vince  

 

mondovics_vince_140
 

 

Maják megmondták, nekem pedig kételkedni nem volt okom. Kőbe vésettem sírfeliratomat az új, leendő utókornak. „Itt jártam, szerettem, hazamentem.”

Dugig pakoltam a spájzot oldalszalonnával, száraztésztával, kellő mennyiségű kisüstivel. Azt reméltem, hogy ha csak néhány nappal is, de túlélem haragosaimat, hitelezőimet, jó akaratú szomszédjaimat. Elképzeltem, hogy amikor már közel a vég, milyen határozottsággal nyúlok majd a pálinkával teletöltött poharamért. Ennek a szívmelengető (célzott esetben szívbénító) nedűnek az a felettébb jó tulajdonsága, hogy gyorsan hat. Gyorsabban, mint a cunami, gyorsabban, mint a tűzvész orkánerejű széllel.

Mert a nagy szellemek szembefordulnak a sorssal. Nem futamodnak meg, nem költöznek más bolygókra. A maguk választotta kihívásokat még űberelni is képesek. Például megisznak még néhány kupicával.

Az emberiség még fel sem ocsúdott, máris egy új korszak (maják tudják, meddig tart) új esztendejét köszönti. S hogy ez az új éra első éve mit hoz számukra, azt már tapasztalásból tudjuk. Reményt! Vannak, akik úgy gondolják, hogy a padlás is ezzel van tele. Ők azok, akik még nem tapasztaltak eleget. Nem fogalmazódott meg bennük, hogy ha a munka az élet sója (márpedig az ő életük is el van sózva), akkor a remény ad értelmet a közdelemnek. Fundamentumát a jövőbe vetett hitnek.

Amikor földön jársz (élsz józanul), mentedben ballagsz a magad célja felé. S amikor révbe értél, hamar megtapasztalod, hogy megelégedettségnek benned nyoma sincs. Menned kell tovább, és még tovább. A remények utolsó hajótörése után is, marad a küzdelem maga.

Haladj és remélj! A mozgó célpontot nem csak a mesterlövész téveszti el, hanem a sors, a végzet is.

S a hosszú úton megannyi stáció. Az örömé, a csüggedésé, a röpke pihenésé, a sírásé. Mind-mind a dicsőségedre. Dicsőség, a Napnak könnyekben megtört sugara.

Reményen túliak az ábrándok. Kívánom minden kedves olvasómnak, hogy cselekedetükben valósuljon meg mind több álmuk. Hogy önmagukban, majd társaikban éljenek meg szebb, emberibb világot.

 


Publicisztika

A Rakétaezredre emlékeztek

A Magyar Honvédség 15. Kalocsai Légvédelmi Rakétaezrede, pontosabban a jogelődje, a Légvédelmi...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás