Új esztendő, új remények

2013.01.21 12:06    |    Mondovics Vince  

 

mondovics_vince_140
 

 

Maják megmondták, nekem pedig kételkedni nem volt okom. Kőbe vésettem sírfeliratomat az új, leendő utókornak. „Itt jártam, szerettem, hazamentem.”

Dugig pakoltam a spájzot oldalszalonnával, száraztésztával, kellő mennyiségű kisüstivel. Azt reméltem, hogy ha csak néhány nappal is, de túlélem haragosaimat, hitelezőimet, jó akaratú szomszédjaimat. Elképzeltem, hogy amikor már közel a vég, milyen határozottsággal nyúlok majd a pálinkával teletöltött poharamért. Ennek a szívmelengető (célzott esetben szívbénító) nedűnek az a felettébb jó tulajdonsága, hogy gyorsan hat. Gyorsabban, mint a cunami, gyorsabban, mint a tűzvész orkánerejű széllel.

Mert a nagy szellemek szembefordulnak a sorssal. Nem futamodnak meg, nem költöznek más bolygókra. A maguk választotta kihívásokat még űberelni is képesek. Például megisznak még néhány kupicával.

Az emberiség még fel sem ocsúdott, máris egy új korszak (maják tudják, meddig tart) új esztendejét köszönti. S hogy ez az új éra első éve mit hoz számukra, azt már tapasztalásból tudjuk. Reményt! Vannak, akik úgy gondolják, hogy a padlás is ezzel van tele. Ők azok, akik még nem tapasztaltak eleget. Nem fogalmazódott meg bennük, hogy ha a munka az élet sója (márpedig az ő életük is el van sózva), akkor a remény ad értelmet a közdelemnek. Fundamentumát a jövőbe vetett hitnek.

Amikor földön jársz (élsz józanul), mentedben ballagsz a magad célja felé. S amikor révbe értél, hamar megtapasztalod, hogy megelégedettségnek benned nyoma sincs. Menned kell tovább, és még tovább. A remények utolsó hajótörése után is, marad a küzdelem maga.

Haladj és remélj! A mozgó célpontot nem csak a mesterlövész téveszti el, hanem a sors, a végzet is.

S a hosszú úton megannyi stáció. Az örömé, a csüggedésé, a röpke pihenésé, a sírásé. Mind-mind a dicsőségedre. Dicsőség, a Napnak könnyekben megtört sugara.

Reményen túliak az ábrándok. Kívánom minden kedves olvasómnak, hogy cselekedetükben valósuljon meg mind több álmuk. Hogy önmagukban, majd társaikban éljenek meg szebb, emberibb világot.

 


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás