A mesebeli lányka újabb csalódása

2008.08.03 11:03    |    K.K.  

Lehetetlen. Nem létezik. Pedig már annyira biztosak voltunk benne… Annyira tudtuk, hogy ebből a barátságból még akármi lehet. Akármi! És megint… Megint csalódnod kellett egy újabb férfiban. Férfi? Nem. Ez nem jó név. Féreg? Ne, ne legyünk cinikusak. Csak fogadjuk el, ha ez a vonat elindul, hadd menjen…

Itt állunk ismét áldozat nélkül. A felnőttkor kapujában kicsit ambivalens lehet, hogy tapasztalatlanság s félsz uralja az életed a szerelemben, míg a pályád olyan, akár a csillag járása az égen: egyenletesen ível fölfelé, majd a csúcsról, ha már mindent elért, megtapasztalt, s megértett, lefelé hajlik, az örökkévalóságnak adva át magát. Számíts erre! Gondolj csak bele a régi, elcsépelt mondásba! Aki nem szerencsés a szerelemben, annak a lábai előtt hever az egész világ.

De vajon mi lehet kudarcaid sorának oka? Szép vagy, ez kétségtelen. Okos, ez vitathatatlan. Értelmes, s intelligens, ez látható, s tapasztalható. Talán mindig a rossz embert találod meg, akit társadul kívánsz. Meglehet, a természetesnél nagyobb naivitásod nem hagyja, hogy a földön járj, s a kis jelet, amely talán csak egy félmosoly lehetett, úgy értelmezed, mint szerelemvallást, hibás lépést, mellyel az áldozat feltárta legbensőbb érzelmeit. Holott nem így van. Te mutattál ki túl sok mindent! Számtalanszor figyelmeztettelek már az ősi tanácsra, s úgy látszik, meg kell még tennem jópárszor: ha érzel valamit, ott, legbelül, rejtsd el mélyen. Ne hagyd, hogy idegenek szép szóval a bizalmadba férkőzzenek, kicsalják ezt, s a hátad mögött kinevessenek, ezért az ártatlanságért. Mert megteszik. Gonoszak, megcsalnak, elrabolják a lelked egy szeletét, s képesek szétmarcangolni. S életed végére mi marad akkor neked? Szükséged van minden darabra, mint a levegőre. Ne hagyd ezt a bárdolatlanságot nekik!

Ugyanez áll a szerelemre is. Majd jön a másik, a harmadik. Hiszem, hogy azért olyan fényesek a csillagok odafönn, hogy egyszer mindenki megtalálja a sajátját. Nem kell hát félned, neked is van csillagod, csak lehet, hogy várnod kell rá. El fog jönni, ne félj, csak légy türelemmel.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás