Mi az az államcsőd?

2009.04.03 12:27    |    Süge Csongor  

Ezen a kérdésen sokszor és sokat gondolkodtam az elmúlt időszakban. Az egész azzal kezdődött, amikor az egyik ismerősöm pár hónapja mesélte, hogy ha nem történik lényegi változás, a nyáron csődbe is megy a magyar állam. Érdeklődésemre azt is elmondta, hogy a szociális kiadásaink nagyon magasak, az állami bevételek a gazdasági válság miatt elmaradoznak, s mindezt még tetézi a hatalmas államadósság, amely mintegy harapófogóba zárja a költségvetést.

Az államadósság nagyobbik részét ugyanis forintban jegyezték a hitelezők: ez azt jelenti, hogy az állam jelenleg nagyjából 9,5% kamatot fizet utána, ami vállalati hitelnek ugyan nagyon kedvező lenne, ám nemzetközi szinten, államadósság kamatának roppant magas. Ez a kamat pedig bizonytalanság esetén tovább emelkedik. Az államadósság másik része euróban van nyilvántartva. Itt ugyan a kamat lényegileg nem változik, de az euró árfolyama nagyon is. A költségvetés kiadási oldalát ugyanúgy megterheli a megnövekedett adósságszolgálat, mint azokat a családokat, akik például svájci frank alapú hitelt vettek fel ingatlanra, autóra.

Ha egy cég csődbe megy, felszámolják. Csődbiztost neveznek ki, a vagyonát zárolják… Egy állammal mindezt nem lehet megtenni. Lehet válságkormányt alakítani, előrehozott választásokat tartani, újabb, méregdrága hiteleket felvenni a rendezéshez. A többi már politikai és gazdasági alku a nemzetközi szervezetekkel, mul-tikkal.

Ami engem illet, én mindvégig azt hittem, hogy politikai okok miatt a megszorításokat az Európai Parlamenti választások után fogják bejelenteni. Nem így történt. Felemás megoldást találtak, amelyben a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad: jön egy (sokadik) új miniszterelnök-jelölt, egy (sokadik) új programmal, amely fájni fog. Vajon ennyire nagy a baj, vagy Gyurcsány Ferencnél szakadt el a szál? Ezt talán sosem tudjuk meg.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás