Egy migráns naplója (23.)

Agymosás

2017.03.18 10:49    |    -sch-  

Hétfőn délelőtt, mint oly gyakran, az Erste csatornán a Gefragt – Gejagt című tévés vetélkedőt néztem, elsősorban nyelvgyakorlási céllal. Kérdezz-felelek típusú, nem műveltségi, inkább általános ismereteket igénylő, kieséses rendszerű műsor, nem túl nagy nyereményekkel. Ilyeneket tudtam meg belőle, hogy a kávézaccal jól lehet besárgult vázát tisztítani. Egyszer csak felkaptam a fejem, mert magyar szót hallottam, igaz, nagyon törték: Wenn Viktor Orbán sagt „Szeretettel üdvözöljük!” dann meint er ... ? Ez volt a kérdés 200 Euróért. Nocsak, nézzük a válaszokat! (A) Herzlich Willkommen! (B) Wir schaffen das! Oder (C) Flüchtlingen raus! Akik latinosok voltak, azoknak lefordítom: Amikor Orbán Viktor azt mondta „Szeretettel üdvözöljük”, mit értett alatta? (A) Szeretettel üdvözöljük! (B) Megcsináltuk! (C) Menekültek, kifelé!

Bevallom, nem tudtam a helyes választ. Fogalmam sincs, mit érthet alatta, elvégre ne azt figyeljük, amit mond, hanem amit tesz. Most például meghosszabbította a menekültek miatti „szükségállapotot”, újabb réteg kerítést húzna, továbbá törvényt hoz, hogy a menekülteket kérelmeik elbírálásáig idegenrendészeti őrizetbe vegyék. (Bocs, de ő szokott egyes szám első személyben beszélni.) Mindenesetre nagy utat tett meg az első vaktérképek osztogatásától a buszos utaztatáson keresztül, a bicskei vonateltérítésen át idáig.

Persze ezt meg is kellett alapozni, az M1 Híradója készségesen közölte: „Rekordszámú bevándorló akart Magyarországra jönni pénteken”. (Lsd. mellékelt ábra!)

 

migrans_grafikon_450
 

 

Ijesztőnek tűnik az a hatalmas oszlop a jobb szélen, bár ha figyelmesen megnézzük a grafikont, a sávozás 100-asával van, tehát az az oszlop nem kicsit túloz. A 192 még a második vonalig sem ér el, a 235 viszont túl van az ötödiken! Különösen nagynak tűnnek ezek a számok, ha nem vagyunk restek és odakattintunk a forrásban megjelölt rendőrségi weboldalra: police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo/elfogott-migransok-szama, ahol naprakészen és lebontva láthatjuk, hogy pl. pénteken 7 migránst fogtak el, 33-szor kevesebbet, mint amennyi a tévében volt látható. A legtöbb elfogás február 3-án történt, szám szerint 24! Összesen nincs a hónapban 235.

Megértem én a propagandistákat, nagyon nehéz a kerítés nyújtotta biztonság hangsúlyozása mellett folyamatosan fenntartani a rettegést. És jól teszik, ha elzárják az elfogottakat a külvilágtól, mert véletlenül úgy járnak, mint mi itt, Németországban, hogy folyton összefutunk velük a buszon, a boltban, a döneresnél, és a gyerekeik egy iskolába járnak a miénkkel. Még a végén megismernék őket, a sorsukat! A tapasztalat gyakran megcáfolja az előítéleteket, elég, ha annyit mondok, hogy a lányom osztályában a legkövérebb tanuló etióp? Nincs más bűnük, hogy élni szeretnének, nem csak túlélni.

Nem szeretném megmondani, mit gondoljanak, csak szeretném felhívni a figyelmet bizonyos ellentmondásokra. Óvatosan a gyűlölködéssel, mert ha nincs menekült, akkor kénytelen más célpontot keresni magának az, aki ordítva ül a lovon. A fenti csak egyetlen példa, ami szembejött, még tudnék mondani más témában is hasonlókat, majd fogok is, amíg ilyen alattomos és veszélyes gondolatmérgezés folyik.

Üssük el egy tréfával. A székely először engedi ki a mezőre a fiát egyedül kaszálni.

– Aztán fiam vigyázz, el ne vágd a nyelved!

Kimegy a gyerek, kaszál, kaszál, míg ki nem ér a föld végére. A fordulónál megélezi a szerszámot, közben gondolkodik. Ugyan, miért figyelmeztette az apja? Hogy a csudába vághatná el kaszával a nyelvét? Kaszál tovább, de nem hagyja nyugodni a gondolat. A kaszakő olyan alakú, mint a nyelv! Vágja tovább a füvet, vágja, megint a föld végére ér, előveszi újra a kaszakövet. Áh, most nem ezzel élezem meg, inkább megpróbálom a nyelvemmel!
Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás