Egy migráns naplója (32.)

Nyitott tenyér

2017.06.04 14:06    |    -sch-  

…A reklám után pedig a Nyitott tenyér című közéleti vitaműsorunk következik. A mai adás mottója, „Ha viszket, vakard meg!” A képernyő elé várja önöket a méltán népszerű… (Pszsssssssssssss... – Anya! Bonts má’ nekem még egy sört, mire visszamegyek, csak tedd oda a töpörtyű mellé!) ...A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét… (főcím)

– Jó estét kívánok, Álmán Volga vagyok, ez pedig a Nyitott tenyér. Mai vendégeink Alföldi Gulyás képzőművész, a Lusta Fairy együttes kongása, és Radovan Hypo, becenevén a Kopasz Szikla, MMA-tag, lelkes szurkoló. Köszöntelek benneteket.

– Jó estét kívánok a tévénézőknek is!

– Dobri vecser!

– Az apropó, ami miatt itt vagyunk, a múlt hétvégi atrocitás, amikor a Terror Háza múzeumot egy kisebb tömeg vette körül, és narancssárga vízfestéket tartalmazó palackokkal megdobálta.

– Nem történt ott semmi atrocitás, megbeszéltük ezt mi Gulyival, ugye, egy sör mellett, nincs neki semmi baja igazából a terrorral, azt mondta végül is.

– Igen, az eset után Szikla rámírt Facebook-on, hogy nem szégyellem-e magamat...

– Ja, mondtam neki, hogy talán ezt már nem-e kéne. Sokan vannak, akik kedvelik a Terror Házát, oda szoktunk járni, összejövünk, körülnézünk. De mondom, megbeszéltük, jót söröztünk, tulajdonképpen mondhassuk, nem történt semmi.

– Elmagyaráztam Radónak (már ha megengeded, hogy így hívjalak, vagyunk már annyira jóban), hogy ez csak egy képzőművészeti performance volt húsvét alkalmából. Mi is szeretnénk, ha a terror megújulna, ez egyfajta termékenységi rítus akart lenni, mint a lányok meglocsolása régen, faluhelyen.

– De miért pont narancs festékkel?

– Ezt a színt Van Gogh iránti tiszteletből vettük elő, nagy kedvencünk, ő is nagyon sokat használta, a híres napraforgóit aligha tudta volna más színekkel hűen visszaadni.

– Ja, tényleg ezt mondtad, ezt a fángógot, ezért nem téptem le a füledet!

– Volt, aki antiszemita megmozdulásnak vélte az akciót…

– Hát ne dobálják már azt az épületet, ahová nagyapám és sorstársai annyi zsidót becipeltek, amikor még nyilas pártház volt az Andrássy út 60-ba! Ennyi tiszteletet megérdemelnénk, történelmileg, ugye. Utána meg az a sok ávós, azoknak a jó része is zsidó volt, nem? Több tiszteletet, no. Vegyük már figyelembe a történelmet is egy kicsit, ha már két évig tanultuk.

– Be kell valljam, hogy amikor az akciót szerveztük, ezeket a történelmi tényeket csakugyan figyelmen kívül hagytuk. Ha nem jön Radó azzal a Wartburg féltengellyel, eszembe se jut. De ő is tőlem hallott ezekről először, így aztán sikerült kockás abrosz mellett tisztáznunk a nézeteltéréseket, ígérem, többet ilyen nem fordul elő… És akkor a gyerekért is mehetek majd én az óvodába, ugye, Radó?

– Azt még azért előbb ki kell érdemelni. Na jó, csak vicceltem.

– Hypo úr, a fekete övén MMA-feliratot látok, Ön a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja?

– Az micsoda? A Magyar Szabadfogású Ketrecharcos Klub, annak a rövidítése, hogy MMA, vagy valami ilyesmi. Meg is hívtuk Gulyást a zenekarával együtt a legközelebbi eseményünkre, ott a ketrecben kicsit zenélhetnek majd, amíg be nem megyünk…

– Sajnos a műsoridőnk a végéhez közeledik, köszönöm vendégeinknek, hogy elfogadták meghívásunkat, nézőinknek a figyelmet, legközelebb egy hét múlva csattan a Nyitott tenyér, akkor a sósavas bácsiként elhíresült Székhely Botond és a lúgos orvosként ismert Dr. Körzethy Huba lesznek vendégeink, velük beszélgetünk a pezsgő közéletről. A viszontlátásra!

(Hrrr… Hrrr… Khrrr… Hrrr…– A fenébe, már megint a reklámra ébredek fel!)Publicisztika

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás