Egy migráns naplója (57.)

Apolitikus

2018.01.24 13:41    |    -sch-  

Szevasz, hát téged is látni! Jól vagy, komám. Iszol még egy sört. Két pohárral, lécci. Köszönöm kérdésed, öregesen. Zolit várom, hoz a vágóhídról marhapofát. Tőle szoktam rendelni, valamennyi mindig leesik a hűtőkocsiról. Hozatok tíz kilót, olcsóbb, mint a teszkós tarja, felit lefagyasztom, a másik feliből meg vasárnap rottyantunk valamit a cimborákkal. Jobb, mint a lábszár! Na, sörrel nem koccintunk! Fölszedted már a sváb szokásokat, mi?

Hallod, fiatalabb koromban végig tudtam inni az ilyen hosszú hétvégéket, most meg be kell osztani. Berúgni már csak vasárnap! Kell a hétfő regenerálódni. Ma még össze kéne szedni a faleveleket, mára még jó időt mondanak. Hétfőn már esni fog állítólag. A szőlőt is meg kéne metszeni, csak ezt a Zoli gyereket várom a marha pofámmal.

Most jövök a piacról, hallod milyen árak vannak! Kerestem valami télálló almát. Egy ládával elég kettőnknek tavaszig. Hallottad, mondják, hogy kevés almát eszik a magyar, hát főzzenek belőle almalevet. Vagy pálinkát. Én a kertben már kivágtam az összes gyümölcsfát, a fene se kínlódik már velük, minden évben volt valamelyiknek valami baja. Többet költöttem permetszerre, mint a patikában. A gyümölcsöt meg már a végén úgyse én szedtem le, mindig megelőzött valaki. Hol van már ez a Zoli? Tízre ígérte. Mondjuk sose szokott időben jönni. Isten-isten!

Trónok harcát szoktad nézni? Nem szereted a történelmet? Hát, én nem vagyok sprőd, de azért, ami kavarás ott megy. Tényleg nem nézed? Persze, csak a Spektrumot, mi? Nem tudom, nekem nagyon bejön, van benne minden, ami érdekes. Főleg a történelmi része érdekel persze. Az asszony meg nézze csak a Fatmagült.

A te telefonod pittyegett? Olvasd csak el nyugodtan, de közben tudsz rám figyelni, nem? Nekem nem kéne okostelefon. Buta vagyok én ahhoz, meg amire én használom, arra jó ez a régi Nokia is. Ennek a számát is tudják, nincs rajta semmi fészbuk, meg alkalmazások. Voltam én eleget alkalmazásban, mielőtt vállalkozni kezdtem.

A gyerek az rendben van, fölneveltem, ügyvéd létére jobb pálinkát főz, mint én. A lány az még tanul, most írja a diplomamunkáját. Tudod, mi pénzbe került ez a két diploma? Egészen pontosan megmondom, az apáméktól rám maradt részteleki ház meg a meszesi gyümölcsös ára. Már csak a két albérlet elvitte a házat. Gondolkodtam is rajta, így utólag, hogy hallod, érdemesebb lett volna valami kis garzonlakást venni. Na, de hova, a gyerek Pestre járt, a lány meg juszt is Szegeden akart tanulni, az meg azért már sok. Jöhetne tényleg már ez a Zoli gyerek. Egészségünkre!

Sok ügyfél baromságát kell azért elviselni. Hallod, most is egész nyáron semmi, mindenki csak kerülgetett, mint a forró kását, hogy megcsinálom-e majd. Elvállaltam mindent, de amikor ráértem, akkor hol nyaralni voltak, hol nem jött össze még rá a pénz. Az a baj az én szakmámmal, hogy az emberek azt hiszik, hogy ráér, nem sürgős, aztán amikor jön az ősz, akkor hirtelen sürgős lesz. És akkor osszam be, hogy most melyiket veszem előre, olyan, mint aranyeresnek a seggtörlés, szörnyen kellemetlen. Valaki mindig megsértődik, aztán itt a kocsmában is azt hallgatom, hogy az a bajuk, nem lehet mesterembert kapni. Na, de azért még hazajárnak, ha kell egy kis apró új telefonra. Ja, nem, most a gyerekekről beszélek megint.

Az asszony? Elvagyunk. Néha izzik a levegő, de nem attól, amire te gondolsz. Azt még azért megbeszéljük, hogy másnap mit főzzünk. Nem tudom már a sarokba szorítani. Régebben nem védekeztünk, most meg nem támadok. Figyelj, tudod te, hogy van ez már ennyi idő után. Ha megfogom a fenekét, mintha a sajátomat fognám… Prosztata!

Na, de most már te is mesélj már valamit! Mindig azt mondják rólam, hogy a Bandi nem hagy senkit szóhoz jutni, csak mondja a magáét, de ez nem igaz, látod. Mi van veletek? Bocs, úgy látom, végre megjött a Zoli, ne haragudj, mennem kell, meghozta a marhapofát…

Kisasszony, ezt is számolja hozzá! Mennyivel tartozom?

 (migransnaplo.blogspot.de)Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás