Egy migráns naplója (63.)

A görbe uborka és a szalicil

2018.02.07 13:46    |    -sch-  

„Olyan országban akarunk élni, ahol a törvény nem csak a kólát védi.”

Abban a cudar ántivilágban azért is volt rossz lemaradva lenni 30-40 évvel a nyugati áramlatokról, mert mire átigazoltunk az egyik unióból a másikba, és élvezni kezdtük volna a KGST nélküli életet, a hűtőládánkról kiderült, hogy a freon miatt környezetszennyező, a kóláról, hogy nem mámort okoz, hanem diabéteszt, a grillezett hús pedig rákot. Azt a rengeteg befőttet is dobhattuk ki a szalicil miatt, hiába gőzölte olyan szorgalmasan a nagymama. Az állam jó, ha odafigyel polgárai egészségére, mert az elhízott ember nem szívesen jár meccsre, a halott meg végképp nem, aztán a sok drága stadion a végén még visszhangozni fog az ürességtől.

migrans_450
 

Szerencsére ma még csaknem azonnal értesülünk a világ minden rezdüléséről, a tarkónkon érezzük Brüsszel forró leheletét, így aztán egy német bulvárhírre a szemfüles magyar sajtó teljes spektruma reagált világnézeti hovatartozástól függetlenül, talán csak a katolikus Vigilia maradt le a szenzációról: be akarják tiltani a dönert!

Hiába, a hanyatló Nyugatnak nincs sorosgyörgye, más témát kell keresnie a sajtónak, ha szörnyülködni akar. Egy emberként áll most a döner mellett muszlim és keresztény, a világbékéhez is a hason keresztül vezet az út, végre van közös ellenség: az a fránya bürokrácia! Fazekas Sándor még nem kapcsolt, hogy újabb frontot nyithatna az EU ellen. Akinek vaj van a fején, de prédikáljon margarint! Akácos út, ha végigverek rajtad én!

Mi is a baj a dönerrel? Sok benne a foszfát. Vagy a szulfát? Foszfor? Ahány újságíró, annyi baki. Még jó, hogy Fluor Tomit nem keverték bele. Shawarma mondom, nem tudom, ezeknek a gyroszételeknek Nyugaton miért akkora a keletje?

Egyelőre még az unió tajga vagyunk (izvinyítye minyá: tagja), úgyhogy joggal várunk egyenlő elbánást, a múltkor is micsoda balhé kerekedett abból, hogy a magyar ételekbe más adalékanyagokat tesznek a multicégek, mint a nyugatiba! A dönerben ne legyen foszfát! Vagy ha van benne, írják rá! Vagy kérdezzék meg, hogy hagyma, csípős, foszfát mehet bele?

Állítólag azért kell bele, mert megköti a húsban a vizet. Amit a csalásra érzékeny magyar egyből felkap! A vizet akarják eladni húsárban! (Szegény, ha tudná, mennyi vizet megvesz a hentesnél!) Csak hát a dönert nem kilóra árulják, hanem saccra. Amennyi a pitába belefér. (Mondjuk az árus kilóra veszi, de mondd már, legfeljebb úgy járunk vele, mint a csökkentett sertésáfával és a tranzakciós adóval! „Nem az emberek fogják megfizetni!”)

A 10 millió kémikus és élelmiszerbiológus országa is vagyunk, így tudhatnánk, azért kell bele a víz, mert így kicsit párolódik is a nyárson, nem lesz olyan száraz, hanem omlósz. (Én így mondom, hogy omlósz.) Benke Laci bácsi is mindig öntött a natúrszelet alá! Úgyhogy ha betiltják, akkor én elvitelre kérem a dönert, és otthon teszek bele annyi foszfát, amennyit felvesz.

Az életünk egyre fakóbb, sokaké már egészen fekete-fehér, ezért kell a sok mesterséges életszínezék, mint ez a hír is, ami természetesen félinformációkon alapul, csak dühöngeni lehessen. El fogom rontani a poént: természetesen szó sincs a döner, vagy akár a foszfát betiltásáról, hiába pörög rajta a birka sajtó. Mindössze egységesíteni akarják a felhasználását, ahogy az előző, hírhedt uborka-esetnél is. Az uborkák osztályozását szabályozták, a termelők kérésére, és minden tagállam megsavazta. Továbbra is kapni uborkát, kicsit, nagyot, görbét, egyenest.

Azt hallották, hogy most a szódánkat is elveszik? Dönerwetter! Lefordíthatatlan káromkodás: az apjuk foszfát!

(migransnaplo.blogspot.de)


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás