„Minden percben nyár van”

2014.08.17 14:25    |    Margit  

Ismeri a Rúzsa Magdi dalt? Csupa öröm, szerelem, kedvesség. Tényleg nyár van, napi huszonnégy órában, és mi teli vagyunk panasszal. Meleg van, esik, fúj a szél, potyog a gyümölcs, miiit főőőzzek?

Nyár van. A reggel kellemes hűvössel indul, az ajtóban nyújtózik a kutya és a macska, türelmetlenül lesik: mikor kel fel a gazdi és tálalja a reggelit? Jó, csak a macskának, de a kutyus is követel legalább egy szelet kutyakolbászt, mert nehogy már csak a cica egyen!

Szombat van. A kávé a teraszon üldögélve a legfinomabb, egyben felkészülés a napra.

Reggeli. Mit is kéne, mit is? Kenyérszelet siklik a pirítóba, közben előbújik a vaj, meg egy kis üveg a nemrég eltett lekvárral, mert hát tudni kéne, milyen lett! Cseresznye-meggy-málna, vagy a rózsaszirommal főzött?

Igen, rózsaszirommal. Nem is gondolja, milyen finom! Rózsatövek (permetezettből tilos!) bőven ontják, 1-2 nap alatt elnyílik ebben a melegben. Levágni a szárról, megfogni felül a virágot, kikapni a közepét egy pillanat. Még összefogva lenyisszantani az alsó, világosabb szakaszt, állítólag kesernyés ízű. Megmosni, lecsepegtetni, piff-paff megvan. Három-négy alma – héjastól, vagy hámozva, ízlés szerint – puff a fazékba, rá a cukor, négy evőkanál (vagy amit helyette szeret), és főzni. Gyorsan puhul, bele a szirmokat, négy laza marékkal. Öt percig rotyog, megtámadom a kézi mixerrel. Vissza a tűzre egy percre, addig már ott csücsülnek a forró üvegek egy tepsiben. Kicsik, mert az praktikusabb. A kész lekvárba belemorzsolom hat levendulaszárról a virágot, és mehet az üvegbe. Száraz dunszt, vagy fejre állítás – attól függ, hagyományosan, vagy dzsemesítővel készült. Mennyei!

Megpirult a kenyér, rá a lekvár. Hú, de jó! Szép lesz a nap, biztatom magam. A kutya némán esdekelve próbál rávenni, hogy csak egy falatot adjak neki is. A cica megvetően nézi mosdás közben, fúj, micsoda szolgalélek – ez van a képére írva.

Főzni mielőbb kellene, mert ha a hőség megérkezik, már inkább a szellőztetés legyen műsoron. Hideg leves volna jó, ugyan kinek kell a meleg lé ilyenkor?! A klasszikus gyümölcsleves (alapnak alma, vagy rebarbara kis cukorral, citromkarikával összefőzve, tur-mixolva, majd belehajigálni nyersen idénygyümölcsöt, és hűteni, hűteni, hűteni. Vagy uborkaleves! A tövön felejtett, gigantikus ubi a rettentő nagy magjaival éppen jó lesz, úgyis kikapom a közepét. Kis vöröshagyma a vajba, párolódik, rá a felaprózott uborka, megszórni csipet cukorral, összevagdalt friss, vagy szárított kaporral, sóval, fehérborssal. Felengedem vízzel (ha eddigre a vízforralóban felforrt, még hamarabb lesz kész a leves), főzöm öt percig. Összeturmixolom, behabarom egy evőkanál, kevés vízben feloldott étkezési keményítővel, amibe beleborítok egy-másfél deci natúr joghurtot. Összeforr, lángot eloltani, kis citromlével vagy ecettel savanyítani, és mehet hűlni. Bögréből lehúzva, vagy pirított, fokhagymás kenyérkockával megszórva, kikanalazva egyaránt finom. Utána gyors sült hús, saláta. Nálunk a csirke a menő, egy napig áll a pácban a comb vagy mellszelet, 4-5 perc alatt megsül. Tepsi, serpenyő, tárcsa, grill, amihez kedve van. Salátához a kínai kel kiadós, plusz hagyma, uborka, paprika, paradicsom, vékonyra szelt sárgarépa, gomba, olajbogyó – nem kívánt törlendő. Öntetnek kis méz, só, fehér bors, oregano, citromlé, joghurt, vagy olivaolaj, sűrűn kóstolgatva, mi kellene még bele, és lehet nyakon önteni a zöldségeket. Vagy tzatziki – reszelt uborka, joghurtba nyomott pár fokhagymagerezd, pici só – igazi nyári ízbomba. Megcsinálja fillérekből percek alatt, vagy megveszi horror áron a boltban, eldönthető kérdés.

Aztán pihi! Mert ugye háromig nem érdemes kint aszalódni, jön a leégés, napszúrás, stb. Viszont a hűs szobában, egy rejtvénnyel, könyvvel, zenével nagyon finom dolog. Az ebéd utáni kávéba belecsempészhet 1-2 kanál fagyit, és kész a jegeskávé, amit jólesik elszopogatni. Később úgyis szomjas lesz, mit szólna egy kis limonádéhoz? Ha előre gondolkodtunk, már reggel óta ott hallgat a hűtőben – nem kell bele cukor sem, eleget hallgatjuk, hogy egészségtelen. Pár karika citrom, gyömbér, kis mentalevél, vagy filteres tea, csak úgy hidegen. Ha nem hűtötte be időben, kukkantson be a mélyhűtőbe, hátha lapul ott valami fagyasztott gyümölcs, hajigálja bele. All in one – minden egyben: lehűti, ízesíti, és a végén megehető.

Még lassan enyhül a meleg. Jólesne egy kis strandolás? Na, szánjuk el magunkat, igazán jó dolgunk van: uszoda helyben, Duna-part a közelben, és a drága kis Szelidi-tó sincs elérhetetlenül messze. Minden jobb, mint a tévében az ismétlések ismétléseinek az ismétlését nézni! Vagy telefon a barátnőnknek: helló, egy traccsparti? Amíg ideér, még behűthető kis frissen készített tea, beledobált friss gyümölccsel, citromkarikával, jégkockával. Pogácsát nem ilyenkor süt az ember, ha eldumáltuk az időt, a vajas kenyér is megteszi, pláne, ha a hűtőben ott lapul a nyár csúcs-csemegéje, a kovászos uborka.

Vacsora helyett görögdinnye – jó, jó, tudom, gyakori felkeléssel és a kicsike helyiség többszöri felkeresésével jár együtt, de annyira egészséges meg finom! És majd alszunk reggel, elvégre: holnap vasárnap!

Nyár van. Ma is, holnap is, meg még pár hétig. Ragyog ránk a nap, érnek a gyümölcsök, százféle zöldség kínálja magát. Kinek nyaralás, kinek kertészkedés, kinek meg az emelet forrósága. Mindegyiket lehet kicsit megszépíteni, végtére is mindenképpen nyár van, akkor is, ha pocsékul érezzük magunkat, akkor is, ha örülünk.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás