Minden ember lakjon jól!

2016.08.19 08:51    |    -sch-  

Ezt a „szlogent” úgy ötven éve még félig-meddig komolyan is gondolták, mindkét értelmében. Félig-meddig sikerült is jól lakni, bár nem lakóparkokat, hanem lakótelepeket építettek, amelyekben azóta egy-két generáció már le is élte az életét. Hofi Géza, Nagy Bandó András és még számos humorista megénekelte már a maga módján a lakótelepi élet fonákságait, nem is törnék az ő babérjaikra, ha nem kerülök a véletlen folytán ismét egy harmadik emeleti, átadása óta csaknem érintetlen lakásba, s nem akad a kezembe a hetvenes évekből egy kordokumentum, a DUTÉP Kecskemét házgyár „Lakáshasz-nálati útmutató”-ja.

Nagyon nem is kell ironizálnom, megteszi helyettem az ismeretlen szerző, aki már a bevezetőben mintha gúnyolódna képzeletbeli célközönségén, a „laikus lakáshasználón”:

Kalocsai Néplap

„A korszerű építéstechnológiával és a technikai újdonságok felhasználásával készült lakásokban a lakás boldog tulajdonosa úgy érzi magát, mint aki pl. beleül egy új típusú személyautóba. Érzi a kényelmet, a korszerűséget, de nem ismeri a legalapvetőbb berendezéseket, anyagokat, vezetékeket sem, mert a megszokott hagyományos építési módokhoz, építési anyagokhoz alig-alig hasonlít az itt található burkolat, anyag, stb. Ha a lakáshasználat során bármilyen rendellenesség előfordul, a lakó tanácstalanul áll a probléma előtt, nem tudja, hogy mit kell tenni a hiba elhárítása, a szennyeződés eltávolítása stb. érdekében. A tanácsadó készítésénél elsősorban arra törekedtünk, hogy a laikus lakáshasználónak adjunk tanácsot és csak addig a mértékig, amíg a lakónak célszerű ismerni a műszaki megoldásokat és a feladatait.”

De nem álltak meg a gyakorlati tanácsoknál, életviteli útmutatást is sikerült a sorok közé csempészni: „A közös helyiségek rendeltetésszerű és kulturált használata a lakók békés együttélésének alapja.”

Bizony így van, Taki bácsi sem fogalmazhatott volna szebben a Szomszédok végén. Bár nem tudom, mit szólt volna az öreg taxis, ha ezt olvassa: „A gépkocsi motorjának járatása szigorúan tilos és életveszélyes.” Ahogy ismerem, a munkája miatt biztosan vállalta volna a kihívást.

Az én házam, az én váram, gondolják egyesek, mert még nem olvasták ezt a prospektust. Nem csinál ám azt az ember a négy fal között, amit csak akar! „A lakásokban a közösség érdekeit sértő magatartást nem szabad folytatni! Ennek értelmében a ház gondnoka köteles kifüggesz-teni jól látható helyre a HÁZIREND-et.”

Nem szeretnék vamzerkodni, de a mi lépcsőházunkban sehol sem találom (ahogy a rezsicsökkentésről szóló kimutatásokat sem), úgyhogy ne rám tessék haragudni, ha bömböltetem a tévét. Az útmutató ezt még megengedi, sőt az URH rádió használatát is, azonban akkoriban, kábeltévé nem lévén, nem tudom hogyan oldották meg a vételt, ugyanis „A lakók a tetőn semminemű tárgyat, berendezést vagy sérülést okozó tárgyakat (TV antenna) nem tárolhatnak ott.” Gondolom, kitették az antennát az erkélyre. Na, még csak az kéne! „A lakások használati értékét növelő erkélyek, loggiák kizárólag a pihenést szolgálják. A loggia azonban nem raktár.”

Jó, akkor kiteregetnék. „Ruhaneműt ne szárítsunk és ne tároljunk, mert esztétikailag nem kívánatos.”

Teregetés előtt nem árt persze kimosni, ezt úgy olvastam, szabad, sőt kívánt hőfokon:

„A jobboldali kék gombbal a hideg, a bal piros gombbal a melegvíz nyerhető. Kívánt hőfok elérésére a keverés után nyílik mód. (…) Padló összefolyó nincs.”

Hiába, nem lehet minden tökéletes, ahogy a vécéknél szinte számítanak a meghibásodásra:

„A WC öblítőtartályában elhelyezett úszószelep kis hozzáértéssel javítható, legtöbbször egy kör keresztmetszetű gumibetét cseréjével.”

A szerző nem mindig ilyen megengedő, például ha fel szeretnénk akasztani valamit / valakit. Bár elismeri, hogy „a háztartási boltokban beszerezhető horgos tapadókorongok csak ritkán használhatók eredményesen”, a laikus lakáshasználó nem furkálhat ám csak úgy össze-vissza! Pedig a „beépített szekrény: a polcok leszakadása igen gyakori hiba. A polc alátámasztása nem bír ki nagyobb terheléseket. Nagyobb terhelés igénye esetén (tele nehéz üvegsorokkal stb.) a polcok beerősítését a lakó saját hatáskörén belül feltétlen szakemberrel erősítesse meg.” Persze, ha nincs feltétlen szakember, mint a Falfúró című filmben, akkor meg van lőve az ember:

„Viszonylag olcsó megoldás a kézi szögbeütő készülék használata, melyet Hilti Boy néven ismerhetünk. (…) A hatásos és gyors módszer ellenére nem javasoljuk alkalmazását.” Viszont: „Az ütve-fúró gépek drágák, ezért nem célszerű egyetlen családnak megvásárolnia. Kifizetődő lehet, ha egy-egy lépcsőház vagy lakóház lakói összefognak és közösen vásárolnak egy ilyen készüléket.” Közös lónak fúrós a háta, de meg lehet előzni vele a vasárnap hajnali ébresztőt, ha időben elkérjük magunknak. Mert a szomszéd nagyon szeret ám vasárnap hajnalban ütve-fúrni, köztudomású, akkor a legpuhábbak a falak.

Menjünk át a konyhába, de csak óvatosan, mert az is tele van veszélyekkel.

„A gázlángot csak akkor célszerű meggyújtani, ha a használatára már felkészültünk.”

Sajnos bővebb útmutatást nem kapunk, hogy miként is kell felkészülni, hiába is lapozgatok, viszont megtudom, hogy „a konyhaszekrény alsó használatánál a mosogatóakna alá helyezett tárgy, vödör a használat során meghibásítja a szennyvízszifont, mely csepegést, sőt elázást a szelvény tönkremenetelét eredményezheti.” Felmerül bennem a kérdés, ha viszont már csepeg, sőt eláz, akkor sem tehetek alá tárgyat, vödröt?

De a panelbe költöző laikus lakáshasználóról legalább annyit feltételeznek, hogy a villanyt ismeri:

„A lakások helyiségei számtalan elektromos berendezést és vételi helyet tartalmaznak, ezek mindegyikével foglalkozni itt szükségtelen.” (Itt hívnám fel a figyelmet, úgy is mint laikus, a mellékelt fotón látható, még teljesen „gyári” villanykapcsolók szakszerű elrendezésére.)

Kalocsai Néplap

Az útmutató amúgy túlnyomórészt a higiéniával foglalkozik, sok-sok oldalt és táblázatot szentel a padlóburkolatok karbantartásának, tisztításának. A lakás, amit bérlek, linóleumpadlóval van ellátva, ezt a legegyszerűbb takarítani, bár itt is vannak azért korlátok: „seprés után tisztítószeres vizes felmosással tisztíthatók. Felöntéses felmosás tilos!”

A luxuskivitelű lakások azonban szőnyegpadlókkal borítottak, s bár „termé-szetesnek tűnik, de a biztonság kedvéért mégis felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szőnyegek és a szőnyegpadlók felületén bútorokat tologatni nem szabad és ugyancsak káros a székeken való hintázás is.”

Ha vendégségbe megy ilyen lakásba, akkor ez utóbbit azért mindenképpen vegye figyelembe! De a cipőt is illik még az előszobában levetni, mert „igen súlyos károkat okozhat a cipőből kiálló szög vagy felvált orr- és sarokvas.”

A padlószőnyeg legnagyobb ellensége azonban a folt! Az útmutató itt is egy örökérvényű igazsággal indít, mielőtt pontokba szedné, naponta, hetente vagy időszakonként kell-e takarítani: „Minden folteltávolítás sikere elsősorban a folt keletkezése és eltávolítás között eltelt időtől függ.”

Foltból pedig lehet sokféle... Férfiember, ha ilyen lakásra tett szert, nagyobb eséllyel indult a korabeli „Táncválasztó-párválasztón”, s ha szíve választottját felkísérte szőnyegpadlós lakásába, könnyen lehet, hogy másnap fel kellett lapoznia ezt a táblázatot, hogy megtudja, mivel és miként tudja eltávolítani a kólát, a likőrt, a sört, a vörösbort, sőt egy igazán hangulatos, romantikus estén a viaszt. Az ismeretlen szerző a későbbiekre is gondolt, a laikus lakáshasználó nem eshet kétségbe ha másnap ajakrúzs, kozmetikai krém vagy körömlakk foltjait találja a szőnyegpadlón.

A gyümölcs és a kakaó is hagyhat foltot, sőt az útmutató alapján a hányadékot is könnyedén eltávolíthatjuk, vagy élhetünk a megelőzés módszerével, amennyiben nem keverjük a gyümölcsöt, a kakaót, a kólát, a likőrt, a körömlakkot és a vörösbort. De ebből a táblázatból kellett megtudnom azt is, hogy „vizeletnél a régi foltot nehéz eltávolítani”.

Terjedelmi okokból kihagytam egy csomó foltfajtát, ha érdekelné az olvasót „további felvilágosítás, tanácsadás: Taurus Bemutatóterem, Budapest, Jókai tér. Telefon: 121-734”

Remélem, hogy sorstársaim, a laikus lakáshasználók megszívlelik ezeket az életen is túlmutató jótanácsokat, míg el nem helyeznek minket egymás mellé, egy másik lakótelepen, az urnafalban.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás