Mindennapi tőrdöfések

2018.01.07 14:50    |    Borka  

Mostanában tele vagyunk bátor megmondó emberekkel, akik látnak élőben, vagy a médiában, vagy az interneten egy személyt, egy jelenséget, olvasnak egy igaznak tűnő gondolatot, majd gondolkodás nélkül – és helyett! – indulatosan nyilvánítanak véleményt. Ettől megkönnyebbülnek, mint futballmeccsen a megvadult szurkoló, és abszolút nem érdekli őket, hogy a valóság egy pici szeletét látva hoztak megfellebbezhetetlen ítéletet.

Naponta sokszor ötlik fel bennem ez a gondolatmenet, de most konkrétan attól ment fel bennem a pumpa, amit X elmesélt.

X egy hentesüzletben vásárolt, ahol rajta kívül még egy vevő tartózkodott. Kosarában a kiválasztott áruval baktatott a pénztár felé – nos, igen, itt kezdődtek a gondok. Esetében ugyanis a baktatás nem pontos kifejezés, ő ugyanis a betegsége miatt nagyon bizonytalanul és lassan mozog. A másik vevő látványosan kikerülte őt, és hangos megjegyzést tett, hogy inkább előre engedi, nehogy megfertőződjön tőle. X, mint minden olyan beteg ember, akin külsőleg is eltagadhatatlanul meglátszik a kór, nagyon érzékeny, és könnyeit nyelve visszaszólt, hogy a betegsége nem fertőz.

– De mentálisan is meg lehet fertőződni, igyekezzen kiszolgálni, mert nekem, mint törzsvevőnek, azért jogaim is vannak – szólt rá ingerülten a finnyás vevő a pénztárosra.

A pénztárban ülő hölgy nagy zavarban volt, próbálta mondani, hogy X is gyakori vásárló, meg hálistennek, sok van ilyen, ez még nem jogosítja fel arra, hogy így viselkedjen. Ám a magát bátornak gondoló, valójában durva és tudatlan nő nem tágított, és utálatát igyekezett minél látványosabban kifejezésre juttatni.

Igen, próbáltam mondani X-nek, hogy ugyan már, egy ilyen ember véleményét le kéne söpörni magáról, és nyugodjon meg – mert ettől az undorító jelenettől olyan rosszul lett, hogy csaknem orvost kellett hívni hozzá –, és ne fogja fel ennyire tragikusan, amit átélt.

– Igen, de tudod, ez már a hányadik ilyen jelenet volt? – felelte. – Boltban, orvosi rendelőben, utcán hányszor szembesültem azzal, hogy a mozgásom miatt mindenféle következtetést levonva, gázoltak az önbecsülésembe? Amikor segítségnyújtás helyett gúnyos „jó tanácsokat” kaptam azoktól, akik megvetően végignézve rajtam, otthagytak, amikor ott álltam, szinte lebénulva?

Hogy X-nek mi a betegsége? Szklerózis multiplex – az ezerarcú kór, mondják, mert végtelenül változatos formában és súlyossági fokban őrli fel a beteg ember idegrendszerét, hol a mozgás, hol a beszéd, hol a látás, hol a hallás terén támad az érintettekre – esetleg több funkciót is károsítva.

langgyorgyi_300 A Pa-Dö-Dő ismert énekesnője, Lang Györgyi is ebben a betegségben szenved, ő hosszú évek óta kerekesszékben közlekedik már. Nem adja meg magát, mint ahogyan mindenkinek óriási lelkierőre van szüksége, akinek életébe belépett ez a kegyetlen, kiszámíthatatlan és gyógyíthatatlan kór. A betegeknek segítségre, együttérzésre van szükségük, amit nyugodtan megadhat bárki, mert a szklerózis multiplex valóban nem fertőz.

Ám az a gyanúm, a hentesbolti hölgy csakugyan megfertőződött mentálisan. De nem X miatt. Saját előítéletei miatt.Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás