Mit nyel le egy magyar?

2010.02.05 23:41    |    -LP-  

Ne tévesszen meg a cím senkit, most nem a kajáról lesz szó, és nem adunk Kalocsai Néplap update élelmiszereket az önök szájába. Sőt, be kell vallanom, az eredeti cím is az lett volna, hogy „Mit lehet lenyeletni egy magyarral?” – de mire az írás végére értem, rájöttem, hogy amit csak bírnak, azt le is nyeletnek. Mert lenyeljük!

Hosszasan lehetne elemezgetni azt is, hogy miért nyeljük le azokat a dolgokat, amik oly annyira nyilvánvalóan egy államilag/jogilag támogatott csalás részei, de most mégis maradnék a tárgynál, azaz hogy mit. A nyilvánvaló politikai néphülyítést most csak bevezetésként érintve, és a szánalomra méltó, egyedülállóan szar magyar adórendszert átugorva megérkeznénk a BKV-hoz. De nem érkezünk meg, igaz, hogy a mi pénzünk úszik ott is, de talán most belső hatalmi harcaik nyomán pár pénznyelő száj az örök hallgatásba merül. Nézzük a szolgáltatókat. Elég érdekes kérdések vetődnek fel az emberekben a hűségnyilatkozatokkal kapcsolatban, a „megkezdett perc már egész perc” alapú számlázás kapcsán, vagy, hogy vajon az előfizetett sávszélességünk annyi-e, amennyinek lennie kell. Persze, ezek ellen lehet tenni, hiszen fogjuk magunkat, és a hűségnyilatkozat lejárta után szépen átvándorlunk egy másik szolgáltatóhoz. És mi van a gázzal?

A gázzal gáz van. Hiába vagyunk elégedetlenek, mindegyik gázszolgáltató ugyanazon rendszerben számláz, és tud per-lekedni a fogyasztóval. Vajon végiggondoltuk-e valaha, hogy miközben a gázóránk az elfogyasztott köbmétert számolja, addig a szolgáltatók a gáz fűtőértéke után fizettetnek velünk? Különféle viszony és arányszámok útján matematika képletek alapján váltják át az elfogyasztott köbmétert kilojoule-ba, vagy Megajoule-ba. Vajon tűnődtünk-e rajta, hogy miért pont 4 napos az autópálya matrica és miért nincs egy napos, ha mi csak egy nap szeretnénk a sztrádát használni? Nehogy véletlenül annyit kelljen fizetnünk, ameddig használjuk? Bár így is az adófizetők pénzéből épült és az adófizetőknek, meg persze a vendéglátósoknak. A Kalocsai Néplap fórumán felvetett kérdés is érdekes dolgot boncolgat. Miért nincsenek kisebb kukák, amit esetleg fél áron vinnének el? Hiszen a szelektív konténerek használatával egy kisnyugdíjasnak vagy egyedülállónak nem sok holmija marad a szemétre. 110 literes kukában 3 kis zacsi. Persze, ezt hosszasan lehetne sorolni és ezek mellett sok minden mást is joggal érezhetünk aránytalanságnak vagy igazságtalanságnak is, amit lenyeletnek velünk. Mondjuk egy dolgot nem szabad elfelejtenünk, azért tehetik meg, mert hagyjuk!

A cikkben elhangzott három kérdésre a válaszokat a szerkesztőségünkbe várjuk! A helyes beküldők között 14 Mega-joule energiát sorsolunk ki!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás