Mondom a magamét

Falrahányt borsó

2010.07.30 19:35    |    Csapai Lajos  

Nem számoltam össze, hogy több mint négy évtizedes újságíró pályafutásom során vajon mennyi cikket írtam azokról a trükkös tolvajokról, akik különféle, ócskábbnál ócskább trükkökkel elterelik áldozataik figyelmét és megszabadítják őket értékeiktől, leginkább készpénzüktől.

Módszerük egyszerű és nagyszerű: először is bizalmat kell ébreszteni az áldozatban. Bármennyire is furcsa, de az emberek még mindig nagy bizalommal viseltetnek az egyenruha, a magukat hatósági embernek mondó látogatók iránt, de ugyanilyen bizalomnak örvendenek az úgynevezett álközszolgáltatók, a -telefonosok, -gázosok, -villanyosok és minden olyan „szerv” kiküldöttje, akinek elég bőr van a pofáján ahhoz, hogy elhitesse magáról, hogy neki joga van a lakásban tartózkodni.

Mondom, valami bődületes szám jönne ki a figyelmeztető írásokat összeszámolva, de meg kell mondanom, körülbelül olyan hatásfokkal rendelkeznek, mint azok, amelyek az álló autóbusz mögüli kilépéstől óvják az embereket. Ha csak azokat számolom, amelyeknél a tolvajok villanyszámlásnak adták ki magukat, ezres nagyságrend jönne ki, pedig minden egyes esetben, amikor ilyesmi történik, az olvasók lelkére kötjük, hogy csak igazolvánnyal, esetleg egyenruhába öltözött emberrel álljanak szóba, de még ekkor se adjanak pénzt a kezükbe, ugyanis ilyesféle jogosultságuk még nekik sincs. A legjobb ilyenkor, ha szép szelíden eltanácsoljuk őket az ajtó elől, mert még mindig jobb megbántani egy „hivatalos” embert, mint beengedni egy bűnözőt.

Milyen érdekes az is, hogy az áldozatok szinte a tolvajok távozását követően percekben rájönnek, mekkora hibát követtek el. Patajon például 11.20-kor jelenti be egy idős hölgy a rendőrségnek, hogy 11 óra körüli időben nála járt két férfi, akik villanyóra leolvasónak adták ki magukat és azért jöttek, mert a hölgynek túlfizetése van. Ezzel aztán sikerült elterelni a figyelmet olyannyira, hogy elemelték 700 ezer forintját. Húsz perc elég lenne ahhoz, hogy minden megvilágosodjék? Ebből persze nem az következik, hogy az idősebb hölgyeknek mindig van ennyi pénzük a ládafiában, de az könnyen elképzelhető, hogy a tolvajok már előzetesen körbejárták, s biztosra mentek, nem kellett sokáig kutakodniuk.

Hogy mi ebből az esetből a tanulság?

Már le sem merem írni…


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás