Mondom a magamét

„Bohócok és ostobák” - mondta Hoffmann Rózsa

2010.09.10 21:23    |    Csapai Lajos  

Kísérteties időpontban, szeptember 6-án, hétfőn 00.00-kor tette közzé a Magyar Távirati Iroda a hírt, mely szerint egy szóvivő a Nemzet Erőforrás Szalay utcai épülete előtt azt mondta: Hoffmann Rózsa vagy ajánlja fel lemondását, vagy váltsa le őt a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy 164 ezer pedagógust nem lehet megsérteni, pláne akkor, ha egy korábbi ígéretet kérnek számon a mostani kormányzat egyik tagjától. Emlékeztetett arra, hogy Hoffmann Rózsa csütörtökön a Magyar Rádióban bohócnak és ostobának nevezte azokat a pedagógusokat és pedagógusokat képviselő szakszervezeteket, akik fizetésemelést szeretnének elérni.

Az MTI-jelentés – egy nemzeti távirati irodától szokatlan módon – felidézi a szóvivőnek azt a kijelentését is, hogy az államtitkár idézett szavai beleillenek a „100 nap, 100 megszegett ígéret sorába, mivel a választási kampányban folyamatosan felelőtlenül ígérgettek, most pedig nem tudják teljesíteni azokat. Hazudtak, becsapták választóikat: fizetésemelést ígértek az egészségügyben dolgozóknak, a rendőröknek és a pedagógusoknak, akik most nem kapnak semmi – hangoztatta.

Először is megpróbáltam elképzelni magam elé a 164 ezer pedagógust, akit ez a „kitudjahonnan-jött” államtitkár en bloc megsértett. Lehet, hogy szegényes a fantáziám, de ez a sok ember bizonnyal megtöltené a Hősök terét, s akkor még jutna a mellékutcákba is közülük. Szerintem hálátlan és felelőtlenül ostoba nyilatkozat volt ez, hiszen amennyiben nem tudjuk értékén kezelni a társadalomnak ezt a létfontosságú rétegét, legalább annyi intelligencia szoruljon belénk, ha már államtitkári tisztségbe röpített bennünket a vakszerencse, hogy legalább a kritikánkat finoman fogalmazzuk meg. Azt ugyanis senki sem állítja, hogy a pedagógusok között csakis és kizárólag zsenik vannak, de abban biztosak lehetünk, hogy becsületes, tisztességes, okos emberekre bízhatjuk gyermekeink oktatását, nevelését. Hoffmann Rózsának nem ez az első feltűnést keltő közszereplése, hiszen egy egész ország röhögött rajta, amikor komolyan vett egy blődlit, ami a Hírcsárda nevű portálon látott napvilágot, alig tudta kimagyarázni magát belőle. A Gondola nevű, szerintem mérsékelten jobboldali portálon nem kímélték a hozzászólók sem, egyiküknek az jutott eszébe, hogy a hölgy a fotója alapján élénken emlékeztet egy háborús Stalag-tábor vezetőjére.

A kijelentését még nem vonta vissza, de nem határolódott el tőle a kormány sem, legfeljebb abban bizakodhatunk, hogy szerdai kalocsai vendégszereplésén módot talál arra, hogy kinyögje azt az egy szót: bocsánat!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás