Mondom a magamét

Egy a tábor

2010.04.29 12:08    |    Csapai Lajos  

Minden nyitott kérdésre csattanós választ adtak a magyar választópolgárok: ellenszenvük elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a kudarcokat, hibákat hatalmas szemétdombba egybehordó, ráadásul a becsületet és a nép iránti elkötelezettséget is feledő szocialistákat a pokolra vessék. Kétharmados többséggel jutalmazták a regnáló kormányt elhatározott szándékkal, szisztematikusan leamortizáló, fennállásának legnagyobb győzelmét arató, mindeközben paradigmát is váltó FIDESZ-KDNP-t, amely kényelmes többséggel, akárhonnan jövő támogatás nélkül is meg tudja valósítani elképzeléseit, már ha akarja is.

Az első kifarolások már megtörténtek, akár ha az egymillió munkahely megteremtésének tíz évre korrigált időtartamát, vagy a kétszer is megerősített „Lesz adócsökkentés!” szinte transzparens-szerű ismételgetését említjük. A győzelem eufóriájában minden orbáni ígéret szentírásnak számít, a szakpolitikusok hiába próbálják köszörülgetni a gazdasági ígéretek megvalósításának néha abszurd mivoltát, ha egyszer Orbán Viktor megmondta, akkor az úgy is lesz, ha esik, ha fúj. Hogy miként tud majd egyszerre megfelelni a reá szavazók elvárásainak, valamint az unió felől érkező fuvallatoknak, nehéz kérdés, leginkább a Karinthy-féle paradoxonra hasonlít majd: álmomban két kismacska voltam és játszottam egymással.

A magyar parlament új összetétele egy Vadnai-színdarabhoz hasonlít, amelynek szereplői kedvük szerint váltogatják köpönyegüket. A színpadra berobbanó rosszfiú (Jobbik) egyelőre csendben marad a túlerőben lévő, jól meggondoltan középre igyekvő FIDESZ-szel szemben, szegfűék pedig saját magukat keresgélik, s egyelőre nemcsak barátot, de ellenfelet sem találnak az LMP személyében.

Érdeklődéssel figyelhetjük, hogy a Fidesz-vízözön nyomán kik juthatnak majd stallumokhoz, egészen a legalsó szintekig, megjutalmazza-e a párt kitartó katonáit és szövetségeseit, hullik-e aranyeső egyes civil szervezetekre, netán kik mentesülhetnek a rájuk váró kellemetlenségektől, s kik számíthatnak a népnemzeti számonkérésre, ha meglesz az új hatalmi felállás.

Igazi nagy kérdésként most már csak az mered fel az ember előtt, vajon milyen hatással lesz a tavaszi földcsuszamlás az őszi önkormányzati választásokra. Megtörténhet, hogy továbblendül a FIDESZ-inga, de az sem kizárt, amire hivatkozni szoktak, hogy bölcs magyar népünk általában keresztbe szavaz, mint utoljára 2006-ban tette, amikor a szocik parlamenti győzelmét a fideszesek helyhatósági diadalával ellensúlyozta ki.

Vége a választási időszaknak, talán csillapodnak majd a kedélyek. Ideje, hogy a munkával foglalkozzunk.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás