Mondom a magamét

Hova jutottunk, emberek?

2010.06.27 22:01    |    Csapai Lajos  

A Néplap újkori története során eddig még egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy külön cikkben hívtuk volna fel olvasóink figyelmét a „Postánkból” rovatunkban megjelent levélre. Hogy most kivételét teszünk Horváth István és családja levelével, sajnos, komoly okunk van: olyan esetekről számolnak be írásukban, amely a tisztességes emberekben haragot és a megtorlás vágyát gerjeszti.

El nem tudom képzelni, vajon mi motiválhatta azokat a gazembereket, az éjszaka sötétjében osonó patkányokat, hogy kiszemelve maguknak Horváthék házát egy csendes utcácskában, három alkalommal is bezúzzák egy kődarabbal a dupla ablakot. A bazalt kődarab jóval nagyobb egy férfiökölnél, s ha az ablakot belülről nem védi roló, akkor eltalálhatta volna a közeli ágyon alvó idős házaspárt.

Egyelőre a rendőrség nem bukkant nyomára a rongálóknak, de az idős férfi szerint hétvégéken a közeli diszkókból és kocsmákból részegen hazafelé igyekvő ifiurak próbálják ekképpen bizonyítani bátorságukat, erejüket a védtelen öregek ellen. Még véletlenül sem jut eszébe egyiküknek sem, hogy nekik is vannak nagyszüleik, szüleik, akiket hozzájuk hasonló részeg dúvadak riogathatnak az éjszaka sötétjében, mert akkor ezerszer meggondolnák, mit tesznek.

„Repül a nehéz kő: ki tudja hol áll meg/Kit hogyan talál meg”. De minek is hivatkozom én itt Arany Toldijára, hiszen sem a szerzőt, sem a verset nem ismerik, az egymás közti beszédben a „seregi kreolt” használják, melynek az a lényege, hogy leegyszerűsödik a szeretkezik ige vulgáris változatának főnévként, melléknévként és kötőszóként való használatára.

Mi is együtt reménykedünk az idős házaspárral abban, hogy a rendőrség elkapja ezeket a senki-háziakat. De nem ült el bennünk az a remény sem, hogy talán a fiatalok között is akad majd egy, netán kettő, sőt több, aki lefogja majd azok kezét, akik örömüket lelik a részeg randalírozásban, idős emberek álmának megzavarásában, a rémület gerjesztésében.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás