Mondom a magamét

A polip

2010.09.24 22:43    |    Csapai Lajos  

Bár lassan már fél évszázada lesz annak, hogy az újságírászat rögös útjára léptem, még mindig bedőlök annak a maszlagnak, hogy Magyarországon sajtószabadság van. Mindenről lehet bármit írni, ha nem tilos, ha nem ütközik közerkölcsbe, bár ez utóbbit tekintve azt hiszem, nehéz lenne komolyan beszélni róla, mint ahogy a sajtószabadságról is.

Időnként én is meggyőzöm magam arról, jobb, ha egyik-másik dologról inkább hallgatok, vagy a káposztalepkék nemi életéről írok, semmint kitegyem magam némelyek rosszallásának, vagy sajtóbeli számonkérésének, csak azért, mert nem ugyanúgy gondolkodunk ugyanarról.

Szokatlan dolog, ha választási kampány idején az ellenzéki polgármester-jelölt az elkészült és megvágott tévéinterjú sugárzását, későbbi citálását egy kurta levélben minden indokolás nélkül megtiltja, felhasználását és közlését külön írásbeli engedélyhez köti.

Hogy mi történt a forgatáson, azt Kovács Attila István stúdióvezető jelentéséből tudhatjuk, amit a főnökének írt: „… az elkészült interjú első harmadát megtekintve Varga Nelli, Török Ferenc kampányfőnöke arra kért, hogy (…) cégeire és tulajdonostársaira feltett kérdéseimet és az arra adott választ vágjam ki. Nem tudom, ugyan miket mondhatott Török Ferenc, hogy utána visszaszívta, de ezzel inkább csak felgyújtotta az emberek képzeletét, s bizony elég csúnya szakadások tátongnak a szépen alakuló cégbirodalom köpenyén. Egyik jobboldali érzelmű barátom (van ilyen, miért ne lenne) kapott például egy levelet valakitől, aki a kalocsai jelöltállítás furcsaságain sajnálkozik, pofátlanságnak és szemétségnek tartja, ami történt. „Ez a polgármester-jelölt olyan emberekkel alapított egy csomó céget a közelmúltban, akik ellen kétrendbeli csalás, és az egyik ellen még okirat hamisítás miatt is vádat emelt az ügyészség. Ráadásul az egyik közös cégükből az után lépett ki, hogy az APEH végrehajtást kezdeményezett ellenük. Képzeld, ha ezek győznek Kalocsán, mi lesz a várossal?”

Majd a választók eldöntik, mi legyen, hogy legyen, azt viszont a tárolt cégkivonatok bizonyítják, milyen polipszerű cégbirodalmat építettek ki a Kalomédia körül, amely cégnek Szakál, Borbély és Török Ferenc voltak a tagjai, utóbbitól június 22-én a cég vette meg a részét. Érdekes, hogy az APEH június 4-én küldött értesítést a végrehajtásra, ami általában a miatt szokott történni, ha egy cég köztartozást nem fizet. Az a csúnya az egészben, hogy az APEH végrehajtás mellett a Kalomédia, lapunk értesülései szerint, két éve állítólag jelentős összegű adóval tartozik a városnak is. Mivel Török Ferenc ez idő szerint tagja volt a kft-nek, leendő polgármester-jelöltként a tartozás megfizetését kellett volna forszíroznia, hogy tisztán álljon majd a polgárok elé, s nem elég, ha csak megválik üzletrészétől. Az pedig elgondolkodtató, hogy olyan emberekkel szövetkezik egy esetleges városvezetésre, akik az adó nem fizetésével megrövidítik az egyébként sem dúsgazdag várost, nem is beszélve az ellenük folyamatban lévő büntetőügyről.

Érdekes a Calleo Reklám és Rendezvényszervező Kft. sorsának az alakulása is. Június 30-ig Szakál és Borbély is tagja volt ennek a kft-nek, de ettől az időponttól Török Ferenc a minősített többségű tulajdonos és ügyvezető. Ugyancsak kalocsai telephelyű a Local Net Informatika és Rendszerfejlesztő Kft, amelynek tulajdonosai Szakál Tibor, Borbély Gábor, Török Ferenc és a kiskőrösi Dombóvári Balázs. A cég ügyvezetője Borbély Gábor.

A fenti három cégen kívül még legalább 4 külön cégben van érdekeltsége az uraknak a kivonatok szerint. Borbély Gábornak a GBNet-ben van része, Török Ferencnek a Pro Medium Kft-ben, de arra vonatkozóan nem találtunk adatot a Complex Kiadó Kft. Céginfójában, hogy ezen a cégen keresztül az olasz-spanyol- magyar OSG-ben is lenne üzletrésze, amely digitális nyomtatásban utazik. Így az állítása, hogy az egyik legnagyobb magyar digitális nyomda közvetlen tulajdonosa, kétesnek látszik. És akkor még nem beszéltünk a Delaware-ban (USA) bejegyzett cégről (DAB), ahol Dombóvári Balázs képviseli a magyar tulajdont. Ő az, aki február óta a Local Netben birtokol üzletrészt.

Ha magunk elé veszünk egy papírlapot és megkíséreljük felrajzolni a cégek egymáshoz való viszonyát, előbb-utóbb valamiféle tekergőző, polipszerű formáció alakul ki a papíron, egymásba fonódó csápokkal, sőt még túlnyúlik más városokra is, mint pl. a GB Net, amely Borbély Gábor révén közreműködött a 7,5 millióból létrehozott elektronikus-por-tál-portfólióban. Felmerül a gyanú, hogy Török Ferenc cégei ezekkel a káeftékkel együttműködve könnyebben juthatnak-e előnyös pozíciókba?

Vajon mire kell ez a sok cég a polgármester-jelöltnek és üzlettársainak?


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás