Múltnézőben

2015.06.23 10:16    |    -r-a  

100 éve, 1915 júniusában készült el az új meszesi hajóállomás; hunyt el Dreisziger Ferenc pedagógus, szakíró, a Kalocsai Néplap szerkesztőbizottságának tagja; érkezett 130 hadifogoly a városba; a hónap végén kisebb földrengés volt Kalocsán.

90 éve, 1925 júniusában nyilvános strandfürdőnek jelölte ki a főszolgabíró a meszesi hajóállomástól északra elterülő Duna-partot, amelyet ma is strandnak használnak a környékbeliek, bár jelenleg nem rendelkezik erre vonatkozó engedélyekkel.

80 éve, 1935 júniusában ötvenezer példányban, magyar, angol, német, olasz és francia nyelven megjelent „Kalocsa idegenforgalmi ismertetője”. (Már akkor is kitörési pont volt a turizmus?)

70 éve, 1945 nyarán alakult meg a Hangya Paprikabeváltó Szövetkezet jogutódjaként a Kalocsai Paprikabeváltó Szövetkezet, melynek telephelye a mostani paprikafeldolgozó területén volt.

60 éve, 1955. június hónapban avatták fel a Kossuth Lajos utca és Kubinszky utca sarkán álló emlékművet, amelyet a lidicei mártírok emlékére állítottak fel. Lidice csehországi falut a nácik 1942. június 10-én megsemmisítették: a 199 felnőtt férfit agyonlőttek, 184 nőt és kilencven gyermeket koncentrációs táborba szállítottak, hét nőt rendőri fogdába, négy terhes nőt egy prágai kórházba hurcoltak, nyolc gyermeket „németesíthetőnek” ítéltek, és örökbe adtak Németországba.

50 éve, 1965. június 6. és 20. között rendezték meg a Kalocsai Napokat.

40 éve, 1975 júniusában, Soltvadkerten szentelték pappá azt a dr. Benyik Györgyöt, aki utána 1978-ig Kalocsán, a Szent Imre plébánián volt káplán. A nagy tudású, hat nyelvet beszélő teológiai doktor ma a szegedi Gaál Ferenc Hittudományi Főiskola tanszékvezető főiskolai tanára.

30 éve, 1985 június hónapjában lett beépíthető terület a Móra Ferenc utca, ahová korábban (’50-es évek) a vasútállomást tervezték. Ekkor költözött új irodába az IBUSZ, lett országgyűlési képviselő dr. Tóth Antal megyei rendőrfőkapitány helyettes, és 28-án megalakult az új városi tanács, melynek elnökévé (újra) Szalóki Istvánt választották.

20 éve, 1995 júniusában két sportesemény tette boldoggá a kalocsai szurkolókat: a KSE férfi asztalitenisz csapata és a Kalocsai Kézilabda Egylet csapata bajnok lett az NB III-ban, és bejutottak az NB II-be; megalakult Kalocsa Város Önkormányzati Tűzoltósága(!); és 2-4-e között megrendezték a III. Kék Madár Fesztivált.

10 éve 2005 júniusa több eseménnyel is szolgált a krónikásnak: útépítések és iskola felújítás (Eperföldi) kezdődött; kitüntetéssel végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Polyák Valéria operaénekesnőnk; Papp Márta (Szent István Gimnázium) második lett a diákolimpia országos döntőjében súlylökésben; a védőnői szolgálat 90 éves fennállása alkalmából felköszöntötték Hamvas Józsefné kilencven éves nyugalmazott védőnőt; megrendezték a XIII. Kék Madár Fesztivált; ekkor nyílt az Alexandra Könyvesbolt; létrehozták a Kalocsa-Öregcsertő Közoktatási Társulást – a közoktatás azóta annyiszor alakult át, hogy az külön fejezetet érdemelne

Továbbá volt egy szomorú esemény, amelyre a Városházán dolgozó (ma már nyugdíjas) köztisztviselők sokáig fájó szívvel emlékeztek: megszűnt több évtized után a Polgármesteri Hivatal étkezdéje, amely nemcsak a gyomornak, bensőséges hangulatával a lelkeknek is táplálékot nyújtott…

(Az információk forrása Asbóth Miklós – Romsics Imre: Kalocsa múltja és jelene című könyve, valamint Asbóth Miklós: Kalocsa 1998–2005. című várostörténeti kronológiája volt)


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás