Múltnézőben

2016.01.22 10:29    |    G. E.  

Száz éve, 1916. január hónapjának közepén a földművelésügyi miniszter rendeletére kitisztították a Vajas medrét Kalocsa és Miske között. A munkával a Pestmegyei Sárközi Ármentesítő Társulatot bízták meg.

Kilencven éve, 1926. január 30-án született Kalocsán Solymos Ede néprajzkutató, történész. Legkiemelkedőbb kutatási területe a magyar hivatásos és népi halászat volt, e téren a munkásságával nemzetközi hírnévre tett szert. Baján hunyt el 2008. május 27-én. (Wikipédia)

Nyolcvan éve, 1936. január folyamán alakult profi csapattá a Kalocsai FC labdarúgó csapata. A keretben ekkor kilenc kalocsai és nyolc budapesti labdarúgó volt.

Hetven éve, 1946. január 7-én alakult meg városunkban a Magyar-Szovjet Művelődési Társaság. Elnöke Selmeczy Károly, titkára Zádorfalvy János lett.

Hatvan éve, 1956 januárjában indult el Rigó János országgyűlési képviselő javaslatára egy vasútpótló buszjárat a Baja – Kalocsa – Dunamenti községek – Dunapataj útvonalon.

Ötven éve, 1966. január hónapjához nem kötődik nevezetes esemény, de abban az évben kezdődött az érsekkerti víztorony építése, a (szép emlékezetű!) tejüzem hűtőkapacitásának bővítése, és ekkor fejeződött be Kalocsa körzetében a dunai árvízvédelmi töltés megerősítése.

Negyven éve, 1976. január elsején kezdődött a Kalocsai Fegyház és Börtön női elítéltjeinek külső munkáltatása: az EKA kalocsai gyáregységében kezdték el foglalkoztatni őket; ebben a hónapban adták át az ATI Miskei úti tanpályáját.

Harminc éve, 1986. január elsejével önálló gyár lett a VBKM EKA kalocsai egysége, EMIKA néven.

Húsz éve, 1996. január 1-jén a városi önkormányzat megvásárolta a Kalocsai Kábeltelevízió Alapítványtól a műszaki berendezést és a hálózatot. A kábeltévé és a Kalocsai Rádió összevonásával megalakult a Kalocsa Város Rádiója és Televíziója nevű intézmény; ekkortól lett teljes egészében egyházi fenntartású az Ének-Zenei Általános Iskola, Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola néven.

Tíz éve, 2006. január 21-én volt a Logikusak(k) Kulturális és Sport Egyesület sakk szakosztálya és az Eperföldi Általános Iskola szervezésében a III. Paprika Kupa sakkverseny, melyet dr. Bán Jenő dunapataji születésű, híres sakkozó tiszteletére szerveztek meg.

(Az évfordulók adatait Asbóth Miklós – Romsics Imre: Kalocsa múltja és jelene című könyvéből, és a Kalocsa 1998-2005 című várostörténeti kronológiából vettem. A máshonnan származó adat forrását a hír végén tüntettem fel).


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás