Múltnézőben

2016.02.15 09:34    |    G. E.  

Megtört szívvel állapítottam meg a különböző krónikák tanulmányozásánál, hogy az elődök egyáltalán nincsenek tekintettel a kíváncsi utókorra, és képtelenek voltak arra, hogy szépen, szervezetten minden hónapban cselekedjenek valami emlékezeteset. Így hát ön, kedves olvasó, olykor kénytelen megelégedni azzal, amit az emberiség történelméből kiemeltem, amikor a vizsgált időszakban a fegyelmezetlen kalocsai elődök nem tudtak semmit felmutatni…

100 éve, 1916. február 21-én megkezdődött Verdunnél az I. világháború legvéresebb csatája. (Wikipédia)

90 éve, 1926. február 4-én született Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa. (Wiki-pédia)

80 éve, 1936. február hóban született Sztankay István és Kézdy György, a két nagyszerű magyar színművész, elhunyt viszont Ivan Petrovics Pavlov, akinek a „feltételes reflex” fogalmát köszönhetjük. (Wikipédia) Mernék fogadni, hogy a korombeliek az iskolai tanulmányaikból ezt biztosan megjegyezték. Bár gyanítom, mások is, mert remekül építenek arra, hogy ha valamit eleget ismételünk, beépül a tudatunkba, és reflexszé válik… (Wikipédia)

70 éve, 1946. február táján a tavasszal együtt a különböző politikai pártok is pezsdültek: Horváth Márton (MKP), Veres Péter (Nemzeti Parasztpárt) és Szélig Imre (Szocdem) rendszeresen tartottak nagygyűléseket a kalocsai piacon.

60 éve, 1956. február – pontosabban a „tavasz folyamán” datálású a hír a kalocsai krónikában a dunai jeges árvízről, és annak következményeiről (kitelepítés) szóló tudósítás; a gimnázium diákjai bemutatták Huszka Jenő: Szabadság, szerelem című operettjét Kalocsán és a környékbeli falvakban.

50 éve, 1966. február 3-án a Luna-9 szovjet holdszonda leszállt a Hold felszínére, és felvételeket készített róla. Ez volt az első automatikus űrállomás; 15-én elhunyt Eisemann Mihály, népszerű operett szerző; 26-án startolt az Apollo program első, személyzet nélkül repülő űrhajója. (Wikipédia)

40 éve, 1976. február 22-én alakult meg a VTSK (Városi Tanács Sportköre) jogutódjaként a ma is működő – mi több, első elnökével, Kőszegi Ferenccel működő! – Kalocsai Sport Egyesület.

30 éve, 1986. február 23-án elhunyt Mérei Ferenc Kossuth-díjas magyar pszichológus, író. A hallatlanul gazdag – elsősorban a gyermeklélektannal foglalkozó – életművet maga után hagyó szakember megélte mindazt, amit a magyar történelem 1909-1986 között rá szabhatott egy baloldali gondolkodású, zsidó származású emberre. (Wikipédia)

20 éve, 1996. február 8-27. között Tokióban megrendezték a Magyarország népművészet és népviselete című kiállítást, amelyhez a kalocsai Viski Károly Múzeum is adott anyagot: a kiállított hatszáz tárgynak csaknem a fele, 281 darab a Viski tulajdona volt! 28-án hivatalosan megszűnt a Dobó István Harckocsidandár, a felszámolás eljárás év végéig eltartott.

10 éve, 2006. február 18-án rendezte meg a Logiku-sak(k) Sport és Kulturális Egyesület 16. alkalommal a Bátya Kupa Sakkversenyt, négy korcsoportban. (hír: euro-chess.hu); 26-a: Az USA Népszámlálási Irodája által kiadott közlemény szerint 01:16-kor a Föld népessége elérte a 6,5 milliárd (6500 millió) főt.

(Az évfordulók adatait Asbóth Miklós – Romsics Imre: Kalocsa múltja és jelene című könyvéből, és a Kalocsa 1998-2005 c. várostörténeti kronológiából vettem. A máshonnan származó adat forrását a hír végén tüntettem fel).


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás