Múltnézőben

2015.11.30 11:46    |    G. E.  

100 éve, 1915. november 11-én bejelentették, hogy Várady L. Árpád érsek és Klebelsberg Kunó közoktatásügyi államtitkár (későbbi miniszter) Kalocsán a vasútállomás közelében menház és foglalkoztató telep alapítását tervezi. Az érsek a saját uradalmi földjeiből 14-15 kat. hold területet ajánlott fel a célra. Ekkor merült fel első ízben a Rokkanttelep létesítésének gondolata.

90 éve, 1925 novemberében csalódás érte a szegedi paprikatermesztőket, mert az exportált paprika mennyisége jelentősen lecsökkent az előző évhez képest. A termelők felvetették, hogy ennek egyik oka a – szerintük – gyengébb minőségű kalocsai paprika belekeverése a szegedi paprikába. Rendeletet sürgettek, hogy válasszák külön a két paprikatermesztő vidék terményét. Lám, milyen messzire nyúlik vissza a minőségi vita…

80 éve, 1935. november 10-én felavatták a rokkanttelepi kultúrházat. Az épület és a kerítés díszítéseit Gábor Lajos festőművész készítette. Közintézményként 1949-ig működött, azóta – és jelenleg is – lakóház.

70 éve, 1945. november 4-én a nemzetgyűlési választásokon a pártok az alábbi sorrendben végeztek a szavazatok száma alapján: Független Kisgazdapárt, Magyar Kommunista Párt, Szociáldemokrata Párt, Nemzeti Parasztpárt, Polgári Demokrata Párt. A nemzetgyűlésbe a FKGP tagja, Sisitka József kalaposmester került képviselőnek Kalocsáról.

60 éve, 1955. november 2-án az októberi börtönbüntetés-megszakítás után Felső-peténybe vitték, és házi őrizetbe helyezték Mindszenty József bíborost és Grősz József kalocsai érseket. (forrás Wikipédia)

50 éve, 1965. november 6-án az I. István Gimnázium megünnepelte fennállásának 200. évfordulóját. Ebben a hónapban nyílt meg felújítást követően a korábbi kalocsai szálloda épületében a Piros Arany Szálloda, Étterem és Presszó.

40 éve, 1975 novemberében nyílt meg az I. István király (ma Szent István király) út 33. szám alatt egy bútorüzlet. Az épület emeletén divatárubolt működött.

30 éve, 1985. november 6-án hunyt el Budapesten Molnár Gáborné Kővágó Maris hímző asszony, a Népművészet Mestere cím birtokosa. November 29-én emléktáblát lepleztek le dr. Mócsy János állatorvos, Kossuth- és Állami Díjas akadémikus volt szülőházán. (Ma Kossuth Zsuzsanna Középiskola)

20 éve, 1995 novemberében készült el a DÉGÁZ székháza az Ecetgyár utca – Tóth Mike utca sarkán, mely évek óta üresen áll. E hónapban alakult meg a MH Kijelölt Állandó Raktára a Miskei úti laktanyában, a Dobó István Harckocsidandár megszűnése miatt.

10 éve, 2000. november 3-án írták alá Székelykeresztúr és Kalocsa partnervárosi szerződését. November 5-én avatták fel Pécsiné Ács Sarolta emléktábláját egykori, Kubinszky utcai lakóháza falán.

(Az évfordulók adatait Asbóth Miklós – Romsics Imre: Kalocsa múltja és jelene című könyvéből, és a Kalocsa 1998-2005 című várostörténeti kronológiából vettem.)


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás