Nyaralás

2015.01.16 11:24    |    Dávid Attila  

Nyaralás

A színpad tengerpartot formáz: egy pálmafa alatt két napozóágy egymás mellett, szikrázó napsütés(szerűen) megvilágítva a színpad. Halkan a tenger (vagy óceán) zúgása, a hullámok csapkodása hallatszik. A két napozóágyon – velünk, nézőkkel szemben – egy férj és egy feleség pihen (félig fekve, félig ülve). Mindketten fürdőruhában (vagy hawaii-mintás rövid ujjú ingben és rövidnadrágban), napszemüvegben. A férj napolajjal kenegeti magát, a feleség egy magazint olvas. A napozóágyak mellett egy asztal, rajta két nagy pohár színes koktéllal. A háttérben egy földbe (vagy homokba) szúrt tábla, nagy „Hawaii” felirattal.

Feleség (olvasásból felnézve, csak úgy mellékesen): – Nincs kedved elvinni engem ma este vacsorázni – oda, ahol még nem voltunk?

Férj (unottan): – Nincs.

Feleség (újra próbálkozva): – Akkor legalább sétálhatnánk egyet éjszaka. Csak a csillagok és mi…

Férj: – Ahhoz sincs kedvem.

Feleség (nem adja fel): – Elmehetnénk moziba…

Férj: – Ááá, hagyjuk!

Feleség (hirtelen meglát valamit a magazinban, odamutatja a férjének és határozottan megszólal): – Nézd csak, mit találtam az újságban! Egy hirdetés! Olvasd csak el! Ez lesz az én idei egyetlen kívánságom! Ha ezt teljesíted, többet nem nyaggatlak!

Férj (felcsillan a szeme, olvasni kezd. Egyre izgatottabbá válik, majd hevesen bólogat): – Ez nekem is tetszik! Megbeszéltük! Ide elviszlek!

Férj és feleség (egyszer-re – vagy váltásban – olvassák hangosan az újságban lévő hirdetést): – „Elege van a folytonos napsütésből, az émelyítő koktélokból? Unja már az óceánt? Nyaraljon nálunk! Itt télen jéghideg van, nyáron viszont kánikula! Ősszel és tavasszal nagy, monszunszerű esőzések! Nincs unalmas egyhangúság! Itt tömött buszokon utazhat – viszlát magány! Velünk javíthatja tájékozódási képességét, ugyanis nálunk alig néhányan beszélik az ön nyelvét! Garantált szórakozás! Ahány bár, annyi ár! Ön választ! A nagyon drágától az iszonyatosan drágáig! Próbaképpen dolgozhat pár napot egy helyi üzemben, szalag mellett! Napi tizenkét óra robotért fizetünk egy jelképes összeget, sehol máshol fel nem használható helyi valutában! Örök emlék!”

Férj és feleség (egymásra nézve, izgatottan, átszellemülten): – Igen, ide elmegyünk nyaralni!

A függöny leereszkedik.

Vége.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás