Önvédelmi ebéd kánikulai napokra

2018.09.06 20:07    |    Gábor Erika  

Uramég, még csak reggel van, és már látszik, hogy melegrekordok fognak megdőlni.

Háziasszonyi énem kókadtan nézi a kávét: főzni, vagy nem főzni, ez itt a kérdés. Ebéd, persze, kéne, node…

És lám, a jó kávé ihletet ad: feltaláltam én egyszer egy többszöri hasznosítású ételt, kimondottan kánikulai napokra. A gyerekeim el is nevezték nemes egyszerűséggel anyatálnak.

Első és legfontosabb hozzávalója egy sütővel rendelkező, működésképes tűzhely, amely NEM a lakásban van. Például a garázsban, a nyári konyhában, a fészerben, stb.

Meg vagyok mentve. Őrjárat a spájzba, hozzávalók összeszedése, úgymint bulgur, az éppen nálam állomásozó zöldségek tarka csapata, és a hűtőszekrényben bepácolt csirkecombok. Na, a lényeg meg is van.

Mindjárt nyugodtabban iszom a kávét, hiszen én voltaképpen már meg is főztem az ebédet, nem?

Na jó, majdnem. Óvatos interjú a férjjel, gyors leírása a tervezett ebédnek (bulgur letagadva, rizst vallok be), és a kérdés: jó lesz? Persze, mondja kábán, szerintem az első két hozzávalónál elvesztette a fonalat, különben is, csirkecomb van benne, nagy baj nem lehet.

Első lépés: kimérek két (olyan kisebbfajta, kétdecis) bögre bulgurt, és egy tálba borítom. Három bögre vízzel, két zöldségleves kockával alaplét készítek. Felaprítok egy nagyobb sárgarépát, 3-4 szárzellert, ugyanennyi fokhagyma gerezdet, elnegyedelek egy közepes fej vöröshagymát. A zöldségeket rászórom a bulgurra (gépem rémülten tiltakozik a bulgur szó láttán, minden változatban aláhúzza. Tutira hímnemű… mármint a gép). Kis mokkáskanál só, összekeverés. Aki követné a példámat, ne fogja vissza magát, mehet bele bármi, gomba, kukorica, zöldborsó, padlizsán, zöldbab – oké, azért nem mind egyszerre, de 3-4 féle nyugodtan.

Ez volt a próza, most jő a művész, és alkot: tepsi kacsazsírral vékonyan kikenve, bulgur zöldségestől beleborítva. Színpompás látvány, el is gyönyörködöm benne. Gyengéden elhelyezek rajta négy csirkecombot, a felnegyedelt vöröshagymát közéjük pakolom, pár karika paradicsommal, néhány szelet zöldpaprikával együtt. Kész. Ráöntöm a zöldséglevest, alufóliával betakargatom (többször egymás után, mert az a nyomorult fólia addig ép, míg a tekercsen van, beavatkozásra szakad, mint a pókháló). Mehet a sütőbe, tudja a nyavalya, hány fokra, a kinti sütőm több száz éves. Olyan közepes lángon, kb. 35 percig üldögél bent, addig lehet vasalni, keresztrejtvényt fejteni, virágot locsolni, telefonálni, stb. A jelzett idő után fólia le, a sápadt combocskákat bőven beszórom reszelt sajttal, és mars, vissza, pirulásig. És íme, kész a finom ebéd, mellé mehet fejes saláta, ubisali, ecetes savanyúság, kovászos uborka, vagy amit éppen a hőségben vegetáló szervezetünk megkíván. Mi? Hogy az egy pohár sör? Épp mondani akartam! Egészségetekre!Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás