A történet folytatódik

Orosz-magyar ütközet a keresztnél - Érdekes adalékok

2008.08.03 11:08    |    Csapai Lajos  

Amikor először papírra vetettem a megrongált útszéli kereszt történetét, még nem tudhattam, hogy a történet ezzel nem ér véget. A rendőrség – mint azt múlt heti számunkban megírtuk – kivizsgálta az ügy körülményeit, és tisztázta, milyen okok kényszerítették az autóst arra, hogy kidöntse a keresztet és talpazatát, majd a még álló búzatáblába rohanjon.
A megjelent írások nyomán több telefon is érkezett hozzám. A Patajiak Köre szentkirályi csoportja részéről arról biztosítottak, hogy a kidöntött keresztet újjáépítik, míg egy ismert kalocsai személyiség elmondta, hogy a keresztet ő állította, szerencsés balesetét követően ezzel köszönte meg az Úrnak az életét, és ígéretet tett, hogy hamarosan újra felállítja. A két szálat, a két szándékot nem volt nehéz összekötni: immár biztos vagyok abban, hogy közös erőfeszítéssel új kereszt kerül majd a régi helyére.

Ezzel akár véget is érhetett volna a kereszt története, ha nem keresi fel szerkesztőségünket hétfőn délután Szabó István kalocsai lakos, aki gyermekkorában Kisfoktőn, az akkor Zasztó névre hallgató „külterületi lakott helyen” élt szüleivel. Kirakta az asztalra a Néplapból kivágott cikkeket, és belefogott az izgalmas történetbe.

„Az én történetem nem a most kidöntött keresztről szól, hanem egy régebbiről, amelyik a helyén állt az út szélén. Erre egy bádogból kivágott festett korpusz volt felszegezve, felette félköríves bádogtető. Amikor 1944 októberében az oroszok betörtek erre a területre, a kereszttől száz méterre, délre a magyar katonák egy gumikerekes, páncélozott önjáró gépágyúval alakítottak ki tüzelőállást. Négyen vagy öten voltak és várták, hogy az 51-es úton feltűnjenek a támadók. Arra nem számítottak, hogy az oroszok, mivel vagy kétszáz éves katonai térképeik voltak a területről, és azokon a Nánai erdő mellett vitt a főút, hátba támadták és kilőtték őket. Rövid időn belül megsemmisítették a tüzelőállást, és megölték az összes magyar katonát. Örömükben beleeresztettek egy géppisztolysorozatot a korpuszba, ami csupa lyuk lett, még nagyon sokáig lehetett ebben az állapotában látni. A harcjármű a háború befejezése után is ottmaradt, gyerekek játszottak vele, mígnem egyszer csak valaki elvitte.

Az oroszok a katonaköpenybe csavart holttesteket elhantolták a kereszt tövébe, majd tovább folytatták az előrenyomulást a Duna irányába. Valamikor 1945 első hónapjaiban került sor az exhumálásra, a Terheli pusztán, egy bádogtetős házban élő apácák és a kalocsai érsek, Grősz József közreműködésével. Az érsek megszentelte a sírokat. Amikor felvették a holttesteket, az érsek misét celebrált a lelki üdvükért az apácák házában lévő kis kápolnában, a harangtorony tövében. Én is odatérdeltem az első sorba, bízva, hogy én is áldozhatok, de nem sikerült.

Négy vagy öt holttestet exhumáltak a kereszt tövében, nagyon sokan nézték a helybéliek közül, aztán felrakták a holttesteket teherkocsikra és ismeretlen helyre szállították őket, lehet, hogy a náluk talált dokumentumok alapján a szülőhelyükre. A testek a hideg tél miatt még nem indultak erős oszlásnak. A sírjaikra az oroszok fakereszteket állítottak, s rárakták a halottak sisakjait. Az apácák gyakran zarándokoltak az útszéli kereszthez, hogy imát mondjanak a hős katonák lelki üdvéért. A régi kereszt gyakorlatilag ugyanazon a helyen állt, mint a most kidöntött. Hogy mi lett a sorsa, nem tudom, egyszercsak eltűnt a helyéről” – idézte fel Szabó István a hatvanhárom évvel ezelőtti történetet.

Ha jobban meggondoljuk, így válhatna az egyszerű útszéli keresztből egy szerencsés baleset következtében akár háborús emlékhely, amelyet tisztelettel és kegyelettel gondozhatnának az utak vándorai, megőrizve az elesett hősök emlékét az utókornak.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás