Pacal

2008.09.20 19:05    |    Gábor Erika  

Tudnod kell, Pacal, hogy én Téged sosem szerettelek. Többször találkoztunk már: Te, mint pörkölt ücsörögtél a tányéron, én pedig kimeredt szemmel néztelek, próbálva megfejteni népszerűséged titkát. Nem sikerült, van ez így, nem a Te hibád.

Mégis, amikor az elmúlt szombaton több példányban is szembe jöttél velem Dunapatajon, ahol fesztivált rendeztek tiszteletedre – pontosabban annak a Gyimesi Józsefnek a tiszteletére, aki belőled legendát alkotott –, megérintett valami hosszú pályafutásod fényéből.

Akkortájt úgy éreztük, Dunapataj az ország közepe, ahová kitágult orrcimpákkal és korgó gyomorral zarándokol az éhes néptömeg, hogy felfaljon Téged, elteljen Veled, akár a szerelemmel, és pont úgy sóvárogjon is Utánad, mint holdkóros szerelmes szíve hölgye/férfija után.

Fene tudja, Pacal, alighanem van Benned valami!

Mert itt sátorszámra rotyogtál bográcsokban, és kedvelőid, mint éhes gyerekek a napközi előtt, kis műanyag kanállal kezükben, nagyokat nyelve bolyongtak, hogy megtalálják az IGAZIT. Legtöbbjük rá is lelt, mert belakmározván Belőled, hasonlóvá váltak Hozzád: pont olyan piros lett a fejük, mint amilyen Te vagy! (Ámbár lehet, hogy az utánad küldött folyékony anyagoknak is közük volt a jelenséghez…)

Képzeld, Pacal, kezdtél tetszeni. Emberek találkoztak egymással Téged keresve, megörültek egymásnak, beszélgettek is(!), bizony, ami ritkaság. (Nagyobb varázslat ez a szememben, mint az, hogy a színpadon Szűts Judit akkor is énekelt, amikor csukva volt a szája.)

Jókedvű nap volt. Rendes Tőled Pacal, hogy ilyen széppé tetted a patajiaknak, és hogy a Rólad szóló rendezvényen számba vehették örömeiket, eredményeiket, vendégeket fogadtak közelről és távolról, és emlékeztek. Fiatalságra, régi időkre, és Gyimesi Józsefre. Hátha egyszer valakit egy szoborra, vagy képre is megihlet a vendéglátást magas szinten művelő pataji mester alakja. Nem szólnál az érdekében valahol, Pacal?


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás