Papíripari paripa

2015.08.28 10:19    |    -sch-  

Levelet hozott a postás. Egy csudát levelet, azt már csak a fikusz hoz! A postás, akit régen annyira vártunk, ma már csak számlát hord ki, hivatalos értesítést, határozatot, idézést, Nemzeti Konzultációt és néhány tucat reklámot. Én ki is írtam már a postaládára, hogy „Csekket nem kérünk!”, de hiába. Boldog az a nap, ha üres a postaláda. És szomorú, ha egy zöld kis cetli hullik ki belőle. Vagy több.

Na, szóval levelet hozott a postás. Egy csudát hozta, csak kiértesített, mert tértivevényes volt, be kellett mennem érte másnap a postahivatalba, benyomni a gombomat, elvenni a cetlimet, kivárni a soromat és végre kiderült, hogy az a kriksz-kraksz, ami a kiértesítőn a feladó helyén csúfolgott, magát a Társadalombiztosítót jelöli. (Érdekes, az ilyen szavakat, mint a „tértivevény” vagy mint a „társadalombiztosítás”, belül a fejemben Besenyő Pista bácsi hangján hallom. Nooormális?)

Na, szóval ezúton is biztosíthatom a társadalmat, hogy a levelet megkaptam.

Fel is bontottam legott, még a posta előtt állva, mert az emberben ilyenkor benne van az ideg. Mit is akarhatnak, mit csináltam rosszul?

Nem nagyon derült ki, pedig két oldalon át citálták a törvényhelyeket, paragrafusokat és bekezdéseket. Lefejtettem róla a sallangot, s ha jól vettem ki, tudomásukra jutott (persze, mert bejelentettem), hogy én ezt és ezt csináltam, ezért nekem ilyen és ilyen kötelezettségeim támadtak, amelyeket ha eddig és addig nem teljesítek, akkor…

És újabb két bekezdés fenyegetőzés, hogy mi minden csúfság eshet meg velem, s milyen hatóságokkal gyűlhet meg a bajom, ha mindezeknek nem teszek eleget.

Eddigre már megfagyott ereimben a vér a negyven fokban (akkor még annyi volt), és csak felettem beborult az ég, mint egy rajzfilmben, hiszen én úgy tudtam, hogy ezt a hercehurcát végigcsináltam már egyszer.

Na, de lássuk a medvét, nekiveselkedtem a következő, legrövidebb sornak, amely lakonikusan, a hivataltól szokatlan tömörséggel csak ennyit tartalmazott: „Ön ennek a kötelezettségének eleget tett.”

Még mindig rajzfilmfigurának képzeltem magam, így aztán a következő szavak szökkentek ki fogam kerítésén: #&@°%!

A Nap újra kisütött, vidáman hajítottam a szemeteskosárba a gombóccá gyűrt határozatot, s boldog, öntudatos biztosítottként léptettem tovább, hiszen most már bizonyossá vált: a hivatal teszi a dolgát!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás