Régmúlt történetek

A plébános meg a kanász

2008.06.29 20:43    |    Tegzes Miklós  

Hát, ez még akkor történt, amikor még a sonkának való miskei röfögők vígan hajkurászták egymást a kövesúton, meg a mellékutcák porában, hajnalonként kanász Jóska bátyám kürt, illetve tülök szavára. Hogy miért említék kettőt eme jeles szerszámokból? Mert Jóska bátyám vasárnap az ünnep tiszteletére kormos-bika szarvából készült szerszámmal riogatta a lakosságot, meg a zsírnakvalókat és azok növendékeit. Hétköznapra csak bádogtülök járt a csürhe egrecíroztatására.

Ebben az időben a miskei hívek lelki gondozását Szőke János plébános, meg Dinnyés Gergő káplán látta el Isten legnagyobb dicsőségére. János bátyám meglehetősen koros, és enyhén szólva túlsúlyos emberpéldány volt. Ebből eredően nagyon szeretett aludni, enni, meg szundikálni! A hajnali miséket a káplán úr celebrálta. Annyit szeretnék megjegyezni, hogy azokban az időkben a roráték öt órakor kezdődtek az adventi időben. A baj nem is az adventi szent ünnepkörben keletkezett, hanem tavasszal, amikor megkezdődött a négylábúak legelőre való kihajtása. Ilyenkor valami nagy szerepe volt a már említett szaru meg bádog hangszereknek. Hajnalonként Jóska bátyám rettenetes erővel megfújta az instrumentumok éppen illetékesét, a gazdák neki a nagykapuknak, kinyitották, és a négylábúak mehettek időt tölteni, gyarapodni a legelőre. Aki ismeri Miskét – hát, hogy is tehetek fel ilyen ostoba kérdést, mert szégyellje magát az a halandó, aki a magyar fűszerpaprika gyöngyszemét nem ismeri, hiszen a világ legnagyobb paprikafeldolgozója a község büszkesége, meg aztán én sem vagyok akármi, vagy akárki, akinek volt szerencséje majd 40 évig boldogítani Isten e csodás létesítményét. Szóval, pár szó erről a valóban isteni adományról: a falu közepén van egy tér, melynek epicentrumában vagyon a templom, vele szemben a plébánia. A templomra öt utca néz, Jóska bátyám hajnalok hajnalán, amikor a templom melletti szent „Jánoskához” ért, megfújta úgy emberesen a tülköt. János bátyám ingben, gatyában ki az ágyból, részben ijedtében, részben mert nem tudott visszaaludni; pedig hej, de szeretett volna. Ez a fújdogálás meg ugrálás folyt minden hajnalon, akár sütött, akár nem – már mint a napocska – akár fújt, akár nem a szelecske. A plébánosok gyöngye az idegösszeroppanás széléig táncolt a korai „reggeli torna” okán, míg megszületett a megváltó ötlet. Egyik hajnali „harsona” hangverseny után János bátyám teljes civil papi ornátusban kilépett a parókia kiskapuján, kezében egy pálenás butykos, meg egy üres stampedli, szépművű fülecskével. Ismét megszólalt a duda, repedeztek a fülek, rohantak a négylábúak, a plébános úr odaintette magához Jóska bátyámat. Lekezeltek, és megszólalt János bátyám, teletöltve a stampedlit: Jóska igyad meg ezt a kis pálenát a szép dudaszóért! Jóska bátyám majd megszakadt a köszöngetésbe, talán még most is mondaná, de a szétterült jószágokat a Gosztonyi ház elől el kellett indítani a legelőre. János bátyám minden reggel megvendégelte Jóska bácsit, volt úgy, hogy duplázott is, bíztatta, hogy ami belefér, úgy fújja a tülköt. Hát Jóska bátyámat nem kellett bíztatni. Vagy tíz napig folyt a vendéglátás.

Egyik reggel Jóska bátyám különösen szépen cifrázta a dudaszólamot, de a legnagyobb meglepetésére se plébános, se pálena. Fújt egy újabb szólót, de sehol senki, meg semmi. Ez megismétlődött vagy három hajnalon. Begurult Jóska bátyám, de cefetül, fúj egy utolsó „szimfóniát” a kürttel, káromkodott egy förtelmesen nagyot és elkurjantotta magát: A szencsigit! Ha nincs pálena, akkor nincs dudaszó se! János bácsi meg a kisajtó mögött majd megszakadt a nevetéstől, meg a gyönyörűségtől, hogy megszűnt a hajnali riasztás!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás