Így terjed a pletyka

2010.07.09 12:50    |    Szabó Lászlóné  

A pletyka terjedését igen nehéz követni, kiszámíthatatlan és sokszor ellenőrizhetetlen. Gyakran közismert személyekről szóló, nem publikus információ. A pletyka akkor érdekes, ha túloz, ha ferdít és zavart, esetleg felháborodást kelt. Nem ismerünk olyan társadalmat, ahol ne létezne a pletyka. Az emberek mindig kíváncsiak voltak egymásra, mások életére. A pletykára való érzékünk velünk született, és egy adott társadalom fejlettségétől teljesen függetlenül működik.

Most tegyünk egy kis sétát, és emlékezzünk vissza azokra a időkre, mikor még nem volt televízió vagy mobiltelefon, mint megbízható kommunikációs hírforrás, ezek hiányában az emberek kénytelenek voltak a pletykákra támaszkodni, vagy hagyatkozni. Tény, hogy az információáramlás közvetítésének módja több száz év elteltével és a technika fejlődésével is csak alig változott.

Régen, a jóízű pletykálkodás kitűnő helyszíne volt a kukoricafosztás, mely az akkori falusi kultúra elválaszthatatlan részeként igazi népszokássá vált. Esténként az udvarokban a helyiek körbeülték a hatalmas kukoricarakást, ahol volt egy beszélő Pista bácsi (nevezzük így), aki általában az idősebb generáció elismert férfitagjaként nemcsak érdekes történeteivel szórakoztatta az egybegyűlteket, hanem hiteles informátorként ő tájékoztatta a faluban élőket arról, hogy előző éjszaka melyik házból lopták el a kakasokat, vagy akasztották le a füstölőből a kolbászt. De mit sem érnek ezek az információk, ha nincs, aki tovább adja, így minden faluban volt egy hírvivő is. Mári néni (nevezzük így), büszkén és önként vállalta e szerepet. Mesterien értett a szálak összekuszálásához, mindemellett nélkülözhetetlen résztvevője volt minden falusi összejövetelnek. Míg Pista bácsi a munka közben szóval tartotta az egybegyűlteket, addig Mári néni lehajtott fővel mély hallgatásba burkolózva szívta magába a híreket. Mikor elegendő ismeretanyag birtokához jutott, felpattant sámlijáról, leseperte kötényéről a kukoricafoszlányokat, és azzal az ürüggyel, hogy neki a teheneit kell megfejni, ott hagyott csapot-papot. Szaladt, hogy végigjárva a falut, még frissen melegében tájékoztasson mindenkit a fosztás közben hallottakról. Másnap a jól működő információs csatornának köszönhetően nemcsak kakasok és füstölt kolbászok lábra keléséről szerzett a falu híreket, hanem tudósítónk Mári néni élénk fantáziájának köszönhetően arról is, hogy bizony az ő szomszédjából is ellopták a tyúkok alól a tojásokat, és reggelre az ő kertjéből is felástak fél sor krumplit. Mári néniről mindenki tudta, hogy vagy elvesz, de inkább hozzátesz mindahhoz, amit valahol fél füllel elcsíp, s az alaptörténetnek így már aligha van köze az igazsághoz. Mégis a házak előtt sorakozó kispadon ülő idős asszonyok esténként szívesebben hallgatták őt, mint Pista bácsit. Talán azért, mert az emberek jobban szeretik hallani és elhinni a meghökkentőt, a szenzációt, ami érdekesebbé és színesebbé teszi életüket.

Ma a pletykára hatalmas társadalmi igény mutatkozik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a pletykára épülő világméretű iparág. Megpróbálják a társadalmi elvárásokat kielégíteni, ennek érdekében az erre specializálódott Tv csatornák internetes portálok, napilapok, magazinok között egyre élesebb versenyhelyzet alakult ki. Mi pedig faljuk a legaktuálisabb pletyiket, hajlamosak vagyunk mindent elhinni, még akkor is, ha ugyanazon témában más-más csatorna akár egymásnak ellentmondó híreket is közöl.

Mindezek ellenére megvásárolhatjuk az összes magazint, olvashatunk sztár focistákról, híres vagy hírhedt politikusokról, még mindig izgalmasabb hallani olyan hétköznapi emberek által kreált pletykákat, melyeket nem szabad tovább adni, vagy amit titokban kell tartani. Hiszen az, amit a nyilvánosság előtt kimondva vállalunk, az nem a pletyka, hanem már a botrány kategóriájába tartozik.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás