Politikai harakiri, vagy „emberi nagyság”?

2010.06.03 23:02    |    Csapai Lajos  

Néhány napja felforrósodott Kalocsán a helyi politikai közhangulat: mint arról lapunkban is beszámoltunk, az eljárás lefolytatására kijelölt kunszent-miklósi városi ügyészség több mint három évig tartó nyomozást követően két rendbeli, nagy értékben, folyamatosan elkövetett csalás és okirat hamisítás alapos gyanúja miatt emelt vádat két kalocsai önkormányzati képviselő ellen. Egyikük a FIDESZ helyi alelnöke volt, míg másikuk közismert szabadúszó, aki civil szervezetek működtetésére, pályázatokon való részvételére „szakosodott”, miközben mások neve alatt, létrehozott egy erősen jobboldali színezetű média portfóliót.

Az efféle nagy igyekezetben, amely a hatalom megszerzésére irányul, szinte szükségszerű, hogy hibákat is vétsenek. Az, hogy a Barankovics Alapítvány pénzét annak céljaival feltehetően ellentétesen politikai sajtótermék kiadására is használták, az talán csak ügyetlenségük és figyelmetlenségük bizonyítéka, ám az ügyészség által az irathegyből kibányászott 2 rendbeli csalás és 1 rendbeli okirat hamisítás a gyanú szerint már szándékosan elkövetett bűncselekmény, amiért bíróság előtt kell felelniük, amiben Szakálnak már rutinja van.

Az ügyet figyelemmel kísérő közvéleményt kissé meglepte az új vádlotti sorrend, hiszen kettejük közül Szakált vélik inkább a bűncselekmények spiritus rectorának. Hátrébb sorolásának egy oka lehet csak, nevezetesen az, hogy az okirat hamisítást „átengedte” gyanútlan vádlott-társának, aki így lehetett az „elsőrendű vádlott”.

Mivel az alelnökkel készült interjú, valamint a vádemelés híre egy lapszámban jelent meg, szükségesnek tartjuk leszögezni, hogy a hír május 19-én jelent meg, s nem láttuk okát, hogy emiatt az interjút kiemeljük a lapból, még ha néhány buggyant agyú hozzászóló a kalohírek fórumán (lúdasmatyi, forza-kalocsa, kalocsai, stb.) bolsevik trükköt is sejt mögötte.

A Fidesz gyorsan és határozottan döntött, meg se várva a büntetőeljárás jogerős befejezését és rendkívüli ülésén óriási többséggel javaslatot tett az elsőrendű vádlott Borbély Gábor alelnök párttagságának felfüggesztésére, ami közben másnap okafogyott lett, mert az alelnök önként felfüggesztette magát. (Lásd. FIDESZ sajtóközlemény). Ilyen gyors és eltökélt intézkedést utoljára éppen Orbán Viktor elnöktől láttunk 2006-ban, aki Bagó Zoltánt cserélte le azonnal a képviselőjelölti posztról egy politikai csörte miatt, mint később kiderült, megalapozatlanul, sőt még nyilvános bocsánatot is kért Ibolya asszonytól. Ezzel együtt is kimondva-kimondatlanul Borbélyt tartják felelősnek a jobboldalba, pontosabban a Fideszbe lőtt nagy erejű torpedó miatt.

Pedig valójában nem is ő az igazi bűnbak, hanem inkább Szakál, aki éveken át eljátszotta, hogy a nemzeti oldal egyesítésén fáradozik, hívják azt akár KACISZ-nak, vagy ÖKE-nek. Eközben a pályázati rendszer jóvoltából talán neki is pottyant a zsebébe az adófizetők pénzéből (ld. a csalás gyanúja miatt most indult vádeljárást). Ezt úgy hálálta meg, hogy az általa igazgatott média nagytételben szállította a Kalocsát és a regnáló önkormányzati többséget dehonesztáló híreket a jobboldali sajtónak (Magyar Nemzet, Hír TV, Hírös Index), akiknek már majdnem a helyreigazításokat is helyre kellett igazítani. Ezáltal szembe került képviselői esküjével, amely Kalocsa szolgálatára, érdekeinek védelmére kötelezte, s még csak nem is szégyellte magát ezért. Ha lenne bőr a képén, most megtehetné az általa másoktól olyan nagy elánnal igényelt és nyilvánosság előtt követelt lemondást. Ha másért nem, hát azért, mert ha egy választott tisztségviselő hosszabb időn át nem jár el a testület üléseire, a pénzt viszont felveszi érte, számítson rá, hogy ezt szóvá teszik.

Egyebek mellett ennek is eljött az ideje.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás