Kalocsa Szíve Projekt

2015.12.10 12:01    |    Török Ferenc önkormányzati képviselő  

„Porta patet, sed cor magis!”
„Ajtóm nyitva van előtted, de a szívem még inkább!”

Megdobban Kalocsa Szíve és szélesre tárja kapuit az idelátogató turistáknak, de a Kalocsán és a környékbeli településeken élő lakosok előtt is!

Két hete szombaton az Érsekkertben a régi Platán hűlt helyén felépített új Platán Rendezvényközpont impozáns épületegyüttesében megtörtént a projekt zárása, az elkészült elemek átadása. Egy hároméves óriási program (munka) végére került ezzel a pont, bár a végső simításokkal járó munka még hátravan.

Amikor befejezünk valamit, mindig visszatekintünk, végiggondoljuk az elvégzett munkát.

Engedjék meg, hogy bár már nem az én tisztem, de mint ennek a tervnek egyik elindítója, a város akkori vezetőjeként mégis visszatekintsek erre a projektre.

2012-ben mertünk nagyot álmodni. Igen, mertünk, többen, sokan.

Sok terület sok szakemberének sok-sok kis színes álmából állt össze a merész Kalocsának egy kitörési lehetőséget adó nagy álom. Nem csak álmodoztunk, hanem turisztikai szakemberek segítségével össze is állítottuk azt az attrakciófejlesztő projektet, ami a Kalocsa Szíve nevet kapta.

Jó név. Benne van minden!

A kalocsaiak szívének vágya: élhető, mozgalmas, fiatalos pezsgő kisváros, ahol a turizmusfejlesztés munkahelyeket teremt. Mindazt, ami a kalocsaiak szívéhez közel áll, benne él: az 1000 éves keresztény múlt, kultúra, tudomány, oktatás, építészet, az élő hagyományok, népművészet, hímzés, festés, a paprika a hozzátartozó termelési tudással, paprikás ételeinkkel, turistacsalogató modern művészettel, XXI. századi oktatással. Mindez a város szívében a szakrális központban, a generációk által kedvelt Érsekkertben, Tájházban, Kálváriában, Schöffer Múzeumban és Toronyban, a Csilás- parkban, a látogatóközpontban.

Partner volt az érsekség a Nagytemplomban, Érseki Kincstárban, látogatóközpontban. De a jó tervet el is kell fogadtatni, el kell érni, hogy az állami támogatás 100 százalékos legyen! Hiszen önerőből ekkora fejlődést, fejlesztést megoldani nem lehet.

Engedjék meg, hogy mint azt már többször is megtettem, itt és most is köszönetemet fejezzem ki dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úrnak, Kalocsa akkori országgyűlési képviselőjének, hogy igen sok munkát és energiát befektetve, mindennapos fontos állami teendői mellett ezt a programot a kormány elé terjesztette és annak elfogadását segítette.

Itt és most kell megköszönni Font Sándor úrnak, Kalocsa város jelenlegi országgyűlési képviselőjének, hogy 2014-ben a feladatot dr. Semjén Zsolttól átvette, és a projekt engedélyeztetése és megvalósítása közben felmerülő problémák megoldását oly sokszor segítette, nem engedve, hogy az elkezdett munka kárba vesszen.

És köszönet a műszaki irodának, valamint a projekt megvalósításában bármilyen szinten részt vevő minden dolgozónak, saját és külső szakembereknek, a kivitelezést végző cégek dolgozóinak, vezetőinek.

Volt egy álmunk. Tervet kovácsoltunk. Megnyertük a több mint 2 milliárd Ft támogatást. Elkezdtük a megvalósítást. Ezután jött a 2014 októberi önkormányzati választás, ahol az elkezdett munkák befejezését a választók másra bízták.

Nem tagadom, féltettem a programot. Nem voltam biztos benne, hogy az új városvezetés ugyanúgy a magáénak érzi majd ezt a grandiózus beruházást. Az elmúlt egy év bebizonyította, hogy nem volt alaptalan teljes mértékben ez a félelem, hiszen a megvalósulás során több elemben történt változtatás. De el kell ismernem, hogy a jelenlegi vezetés is mindent elkövetett, hogy a projekt időben elkészüljön, hogy ezzel a nagy értékkel gyarapodjon a város!

Végül is elkészült a projekt, utolsó simítások, javítások és kertészeti munkák vannak hátra, hogy 2016 tavaszán a város lakói, a hazalátogatók, az ide látogató hazai és külföldi turisták egy építészetileg és attrakciókban megújult 1000 éves múltjára méltán büszke városba lépjenek, ott éljenek!

Van azonban a jelenlegi városvezetésnek egy nagy felelőssége! Ezt a koncepciót működtetni kell a XXI. századi egyéni és szervezett turizmusban résztvevők igényeinek megfelelően, programokkal, kiadványokkal, szakemberekkel, szakértelemmel.

Ezt a koncepciót a már felvázolt Kalocsa Szíve II-III. tervekkel tovább kell fejleszteni, míg az összes lehetséges turisztikai felújítás, beruházás meg nem történik Kalocsán!

Arra szeretném kérni polgármester urat, hogy ne csak hangoztassuk, hogy a városért közösen kell cselekednünk, hanem kérjék és fogadják is el ebben a munkában segítségünk!

Excellenciás érsek úr gondolatával zárnám a soraimat. „Mit sem érnek a felújított, megszépített épületek, az új látogatóközpontok, a fesztiválok, programok, ha mi, kalocsai emberek nem közeledünk nyitott, barátságos szívvel az ide érkező hazai és külföldi turistákhoz.”

Igen, valóban! Épített környezetünk a vendégszeretettel együtt válik értékké, ekkor fogják az ide látogatók másoknak is ajánlani, hogy nézzék meg Kalocsa Szívét s vigyék hírül az itt élők szeretetét.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás